Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-06 09:08:00

Yeni haftanın gündemi sakin

Geçtiğimiz hafta hem haber akışları hem de yoğun veri takvimi ile hareketli bir hafta geride kaldı. Yeni haftanın veri gündemi oldukça sakin. Özellikle yurtiçi piyasaların gündeminde daha çok ikincil düzey veriler ön planda olacak. fakat bunun dışında coronavirüsüne dair sıcak gelişmeler sürerken haber başlıklarının da kritik önemde takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Cuma günü açıklanan mart ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında yıllık bazda %11,86’lık artışı piyasalar tarafından sakin karşılandı. Açıklanan mart ayı verisinin TCMB tarafından değerlendirmesi ise bugün TSİ 10.00’da takip edilecek. Cuma gününe yatay pozitif başlangıç yapan endeks, günü de %0,05 artı 89.553 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi ise 8,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL kanadında ise 6,70’li seviyeleri konuşuyoruz. Bu sabah kur 6,7530  seviyesinden işlem görüyor. Kur tarafından 6,62 bandı düşüşlerin oluşması adına kritik fakat yukarıda ki hareketin 2018 yılı Ağustos ayında hızlı yaşandığını baz aldığımızda direnç seviyeleri güçlü değil ve bu noktada en yakın direnç olarak da 6,81 seviyesi takip edilebilir.

Yurtdışında ise bugün Çin’de piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalı. Asya piyasalarında ise bu sabah pozitif, vadeliler kanadında da güçlü bir tablo anlık olarak takip ediliyor. Ons altın tarafında ise özellikle Cuma günü ABD açıklanan ve beklentilerin üzerinde, 701K azalma kaydeden mart ayı tarım dışı istihdam verisi kıymetli metala alım getirdi. İşsizlik oranının yeniden %4 seviyesinin üzerine çıkarak %4,4 olarak gerçekleşmesi olumsuz senaryoların yeniden fiyatlanmasına neden oldu. Petrol fiyatları kanadında ise bugün açılışta %6’lık kayıp gözlemlendi. Anlık olarak kaybın %4’e kadar gerilediği dikkat çekiyor. Bugün yapılması beklenen OPEC ve Rusya toplantısının 9 Nisan tarihine alındığı değerlendirildi. Henüz Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıklar giderilebilmiş değil ve bu durumda yeni bir anlaşmaya kesin gözüyle bakılamamasına neden oluyor. Fakat petrol piyasasındaki daha önce yaşanan spekülatif gelişmeleri hatırlanırsa, her türlü açıklamaya ya da karara karşı da temkinli olmakta fayda var.

 

Yeni haftanın gündemi sakin…

Manşette Öne Çıkanlar

·         OPEC ve Rusya, bugün planlanan toplantının, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki görüş ayrılıklarının henüz giderilmemiş olmasından dolayı 9 Nisan tarihine ertelendi.

·         Japonya Hükümeti, Olağanüstü Hal Süresinin 6 ay olmasını değerlendirdiği bilgisi basında yer aldı.

·         St. Louis Fed Başkanı Bullard, Kongre tarafından onaylanan 2,3 trilyon dolar büyüklüğündeki ekonomik rahatlatma yasasının uygun büyüklükte olduğunu ve destek çabalarının iyi bir şekilde uygulanması halinde daha fazla ekonomik rahatlatmaya ihtiyaç olmayabileceğini söyledi.

·         Fitch, Güney Afrika’nın kredi notunu “BB+” seviyesinden “BB-“ seviyesine indirerek, görünümün negatif olduğunu belirtti.

·         Dünya Bankası Başkanı David Malpass, hızla yayılan koronavirüs salgınının büyük bir global resesyona neden olmasını beklediklerini, bu resesyonun  da en çok fakir ve kırılgan ülkeleri vuracağını öngördüklerini bildirdi.

·         ABD’de tarım dışı istihdam mart ayında -701K azaldı ve işsizlik oranı ise %4,4 seviyesinde gerçekleşti.

·         Hazine ve Maliye Bakanlığı, firmaların kar dağıtımlarını 2019 karının %25'i ile sınırladı.

·         Türkiye Mart ayı TÜFE aylık bazda %0,57, yıllık bazda %11,86 artış kaydetti.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.