Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-19 17:12:00

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bilgilendirme

Milli Savunma Bakanlığı'nca aralıksız devam eden teröristle mücadele ve COVID-19 salgınına karşı alınan tedbirler başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Bakanlıktan başlıklar halinde yapılan değerlendirme şöyle:

''Silahlı kuvvetlerimiz, kutsal vatan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü ile 83 milyon vatandaşımızın huzur ve güvenliğini hedef alan her türlü tehdit ve tehlikeye karşı, yurtiçi ve sınır ötesinde, uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizi büyük bir azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgınına yönelik Milli Savunma Bakanlığı'nca devletimizin diğer kurumları ile koordineli olarak ciddi ve güçlü tedbirler alınmış, gelişmeler ışığında proaktif bir yaklaşım gösterilerek ivedilikle ve kararlılıkla bireysel ve kurumsal tedbirler alınmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığı'nda oluşturulan Koronayla Mücadele Merkezi (KOMMER) tarafından Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak sistematik bir şekilde hareket tarzları üretilmekte, risk ve durum değerlendirmesi yapılmaktadır. COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında, dikimevi müdürlüklerince maske üretiminin haftada toplam 3 milyona, tulum üretiminin 10 bine, ilaç fabrikası müdürlüğünce alkol bazlı dezenfektan üretiminin haftada 10 bin litreye, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nca maske üretiminin haftada 7 milyona, tulumun 100 bine, dezenfektan üretiminin 30 bin litreye çıkartılması planlanmaktadır. COVID-19 hastalarına müdahale kapsamında bazı ilaçların tedarik ve üretimi için yurtdışı hammadde ve ilaç tedarik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Numune hammadde ile AR-GE çalışmaları başlatılmış, ilaç geliştirme projemiz TÜBİTAK'a iletilmiştir. Ayrıca, tasarım ve üretimi tamamen yerli ve milli olan sahra mekanik solunum cihazının prototip üretiminin tamamlandığını da bu vesileyle bir kez daha belirtmek isteriz. COVID-19 ile mücadelede kullanılacak sağlık malzemeleri Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçak ile İtalya, İspanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova ve İngiltere’ye gönderilmiştir. Milli Savunma Bakanlığı tüm teşkilatı ile bu salgın riskine karşı teyakkuzdadır.

- İdlip'teki faaliyetler 

İdlib'le ilgili olarak Adana, Astana, Soçi ve Moskova mutabakat ve protokollerine uygun olarak, ateşkesi sağlamak, ihlalleri engellemek ve insani yardımın ulaştırılmasını temin amacıyla sahadaki varlığımızı devam ettirmekteyiz. Ateşkesin muhafazası maksadıyla, mutabakatla üzerinde anlaşılan hususlar Rusya Federasyonu ile koordinasyon içerisinde yakından takip edilmektedir. Gözlem noktalarımız ve mevzilerimizde müteyakkız bulunulmaktadır. Gelişmeler bölgedeki birliklerimiz tarafından dikkat ve hassasiyetle takip edilmektedir.

- 53 PKK/YPG'li etkisiz hale getiridi

Pınar bölgesinde son on beş gün içerisinde sızma girişiminde bulunan 53 PKK/YPG'li terörist tespit edilerek kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarında birliklerimiz tarafından emniyet ve istikrarın sağlanması maksadıyla her türlü tedbir alınmakta, mayın/EYP temizliğine, yol kontrol noktalarında denetimlere, altyapı ve günlük hayata destek faaliyetlerine devam edilmektedir. Son 15 gün içerisinde Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat Bölgesine saldırı girişiminde bulunan 10 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirilmiştir.

- Libya'daki gelişmeler 

Libya'daki ana gayemiz, Libya'nın toprak bütünlüğünün korunması, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Bölgedeki gelişmeler yakinen takip edilmektedir.

- Terörle mücadele 

Terörle mücadele harekatı kapsamında yurtiçinde ve sınır ötesinde aralıksız sürdürülen operasyonlarda, son on beş gün içerisinde 38 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Operasyonlar sırasında çok sayıda hafif silah ve mühimmatı, bol miktarda havan mühimmatı, 2 adet AT-5 güdümlü tanksavar silahı,  58 adet RPG-7 tanksavar silahı ve mühimmatı, 47 adet el bombası, bol miktarda C-3 patlayıcı madde ile amonyum nitrat, 161 adet fünye, 34 adet el yapımı patlayıcı madde, 3 adet mayın ele geçirilmiştir. Teröristler tarafından kullanıldığı tespit edilen 19 mevzi, sığınak, mağara ve depo tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilmiştir. PKK/KCK terör örgütünün finans kaynaklarından kaçakçılık ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde son on beş günde 35.000’den fazla karton sigara ve 170 kilogram uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Hudutlarda alınan tedbirlerin artırılması sonucunda yasadışı hudut geçiş teşebbüsünde bulunan 3 DEAŞ mensubu yakalanmış, 1 PKK/KCK mensubu da teslim olmuştur. Hudut kontrolleri kapsamında etkin tedbirler alınmaya devam edilmektedir.

- Denizdeki güvenlik gelişmeleri

Türk Silahlı Kuvvetleri, Ege'de, Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası'nda uluslararası garanti ve ittifak antlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmaya devam etmektedir. Doğu Akdeniz'de, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarımız çerçevesinde faaliyetlerine devam eden Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruçreis araştırma gemilerimiz ile Fatih ve Yavuz sondaj gemilerimize, faaliyetleri süresince denizden ve havadan güvenlik desteği verilmektedir. Deniz Kuvvetlerimiz harekata hazırlık eğitimlerine aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda Ege Denizi'nde bulunan fırkateyn ve hücumbotlarımız su üstü ve kara bombardımanı atışları, denizaltılarımız tarafından Akdeniz'de torpido atışları başarıyla icra edilmiştir. Ayrıca, Hava Kuvvetlerine ait uçaklarımız, Akdeniz'de Deniz Kuvvetlerimize ait gemilerimiz ile gece ve gündüz şartlarında müşterek eğitim faaliyetlerini başarıyla icra etmiştir. NATO Deniz Muhafızı Harekatı Deniz Özel Kuvvet Komuta Kontrol Elementi görevi Deniz Kuvvetleri Sualtı Taarruz Komutanlığı tarafından yürütülmekte olup, Deniz Muhafızı Harekatına en fazla gemi katkısı yine Türkiye tarafından verilmektedir. Aldığımız tedbirler, imkan kabiliyetlerimiz ve salgınla mücadele kapsamında geliştirdiğimiz yeteneklerimiz ittifak ortamında vurgulanmıştır.

- FETÖ ile mücadele 

FETÖ ile mücadele ilgili kurumlarla koordineli olarak, yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda yürütülen soruşturmalar neticesinde, 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 19.397 personel Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmiştir. 5 bin 34 personel hakkında ise adli ve idari süreç devam etmektedir. Etkin, caydırıcı ve saygın vasıflarıyla harbe hazır olan Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin savunma ve güvenliği için inanç, sabır ve fedakarlıkla, kendisine tevdi edilen her türlü görevi başarma azim ve kararlılığındadır.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.