Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-20 17:59:00

Altın zirvesinden döndü

 

Piyasalarda toparlanma çabası sürerken, altın ise son yedi yılın en yüksek seviyesini kaydettiği haftayı geride bıraktı. Virüsün hızının yayılması sonrası Almanya gibi birçok ülkeler tecriti kaldırarak ekonomik aktivitelere geri döneceği duyurması sonrası geçtiğimiz hafta hisse senedi piyasa önderliğinde birçok piyasa da pozitif yönlü hareketler gözlemlendi. Altın ise 1683 dolar/onstan geçtiğimiz haftaya başlarken, hafta ortasına kadar alıcılı seyretti. Merkez banklarının tahvil geri alım programları gibi bir çok enstrümanla piyasaya likidite sağlıyor olması altını pozitif yönde etkilemeye devam ediyor.  Bu süreçte 1743 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydeden sarı maden, yükselişi için olumlu sinyal vermiş oldu. Haftanın son gününe kadar bu seviyedeki yerini koruyamayan sarı maden, kar satışlarından da etkilenerek, yataya yakın bir seviyeden kapattı.

Gümüş ise altından ayrışarak kayıp yaşadığı bir haftayı geride bırakırken, son bir ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftalık seansa 15,44 dolar/onstan başlayan beyaz maden, 15,84 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Seansı 15,19 dolar/onstan tamamlayan beyaz maden önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 1.3 kayıp yazarak haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni oldu.

Küresel resesyonun etkilerini üzerinde en çok hisseden platin de toparlanma süreci sürüyor. Geçtiğimiz haftaya 751 dolar/onstan başlayan kıymetli maden, 819 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak son dört haftanın zirvesini kaydetti. Platin 777 dolar/onstan haftayı tamamlarken önceki haftaya kıyasla yüzde 3,4 değer kazanmış oldu.

Paladyum ise 2173 dolar/ons seviyesin başladığı haftada, 2300 dolar/onsun üzerine tutunamadığı bir haftayı daha geride bıraktı. Haftalık kapanışı 2161 dolar/onstan yapan gümüşle birlikte haftanın kırmızıda kapatan diğer kıymetli madeni oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta da Korona virüsünün etkisi hissedilmeye devam etti. Hacim açısından toparlanma yaşandığı bir hafta geride kaldı, fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde 1-2 dolar/ons üzerinde seyretti. Borsa İstanbul’da toplamda 11185 kg altın, 4499 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak: TROY PRECIOUS METALS TRADE INC.
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.