Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-19 12:50:00

Karsan, Otonom Atak Electric çalışmalarına başladı

50 yılı aşkın süredir otomotiv sanayinde Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, yine öncü bir girişimle otonom sürüş özelliklerine sahip toplu taşıma araçları için çalışmalara başladı. İlk olarak Atak Electric üzerinde çalışmalar yürüten Karsan, Atak Electric’e Seviye-4 Otonom sürüş özellikleri kazandıracak. Konuyla ilgili bilgiler veren Karsan CEO’su Okan Baş, “Uzak gibi görünen teknolojileri hızla adapte edebilme çevikliğimiz en güçlü kaslarımızdan biri. Atak Electric’te, Seviye-4 Otonom yani sürücü yardımı olmadan dinamik sürüş gerekliliklerinin tümünün, otomatik bir sürüş sistemi tarafından yapılması için çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki Ağustos ayı içerisinde prototipini tamamlamayı planladığımız Otonom Atak Electric’in simülasyon ve validasyon testlerini ise, Bursa’daki Hasanağa fabrikamızda gerçekleştireceğiz. Bununla beraber, yıl sonu itibariyle Otonom Atak Electric’i kullanıma hazır seviyeye ulaştıracağız” dedi.

Karsan, Jest Electric ve Atak Electric’te ortaya koyduğu vizyonu bir adım daha ileriye taşıyarak, geleceğin toplu taşıma araçlarını üretmek için kolları sıvadı. Bu doğrultuda Karsan, ilk etapta Atak Electric üzerinde otonom sürüş çalışmalarına başladı. Karsan’ın Ar-Ge ekibi tarafından gerçekleştirilecek projede, Atak Electric’e Seviye-4 Otonom sürüş özellikleri kazandırılması hedefleniyor. Proje kapsamında, otonom araçlarla ilgili çalışmaları bulunan ve bir Türk firması olan ADASTEC ile iş birliği gerçekleştiren Karsan, prototip seviyesindeki ilk Otonom Atak Electric aracını Ağustos ayında tamamlamayı planlıyor. ADASTEC tarafından geliştirilmiş olan Seviye-4 Otonom yazılımlarının Atak Electric elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegrasyonu gerçekleştirilerek, Otonom sürüş özellikleri kazandırılacak olan Atak Electric’in test ve validasyon çalışmaları ise yılsonuna kadar devam edecek.

“Geleceğe taşımak için çalışıyoruz”

Dünyayı etkisi altına alan Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen

teknolojiye ve Ar-Ge’ye yatırım yapmayı sürdürdüklerini, Türkiye ekonomisi için çalışmaya devam ettiklerini belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Bir yılda yüzde 100 elektrikli iki toplu taşıma aracını seri üretime geçiren ilk ve tek Türk markası olmuştuk. Karsan olarak, geleceğin taşımacılığını şekillendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elektrikli ve otonom araçlar çok önem verdiğimiz bir konu. Markamızın da vizyonunu temsil ediyor. Jest Electric ve Atak Electric’i dünyanın dört bir yanına ihraç etmeyi sürdürürken, bir yandan da 2020 yılı için planladığımız ve bir süredir üzerinde çalıştığımız otonom araçlar için ilk adımı atmanın sevincini yaşıyoruz.” diye konuştu.

“Otonom Atak Electric yıl sonunda hazır olacak”

Otonom sürüş özelliklerine sahip ilk modelin Atak Electric olacağını dile getiren Karsan CEO’su Okan Baş, “Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirilen ve 2019 Eylül’de seri üretimine başladığımız Atak Electric’te, Seviye-4 Otonom yani sürücü yardımı olmadan dinamik sürüş gerekliliklerinin tümünün, otomatik bir sürüş sistemi tarafından yapılması için çalışmalarımız başladı. Bu doğrultuda, otomatik sürüş fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi için radar, lidar, termal kamera gibi, araç çevresindeki canlı ve cansız tüm varlıkların tespit edilmesini sağlayan özel ekipmanlar da kullanıyoruz. Ağustos ayında ilk prototipini tamamlayacağımız otonom Atak Electric’in simülasyon ve validasyon testlerini ise, Bursa’daki Hasanağa fabrikamızda gerçekleştireceğiz. Yıl sonu itibariyle Otonom Atak Electric’i kullanıma hazır seviyeye ulaştıracağız. Sürdürülebilir ulaştırma çözümlerinde öncü yaklaşımımızla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ederken, tüm dünyayı etkileyen salgını en kısa zamanda atlatıp tekrar sağlıklı günlere kavuşmamızı temenni ederim” dedi.

Türkiye’nin öncü otomotiv markası Karsan!

Türk otomotiv sanayinde 53 yılı geride bırakan Karsan, kurulduğu günden bu yana ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için modern tesislerinde üretim yapıyor. 1981 yılından bu yana ticari araç üretimi gerçekleştiren Karsan'ın Bursa Hasanağa’daki fabrikası tek vardiyada yılda 18 bin 200 araç üretebilecek yapıya sahip. Binek araçtan ağır kamyona, minivandan otobüse kadar her türlü aracı üretebilecek esneklikte tasarlanan Hasanağa Fabrikası, Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta olup, 91 bin metrekaresi kapalı toplam 207 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

50 yılı aşkın süredir otomotiv sanayinde Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, vizyonu doğrultusunda iş ortakları ve lisansörleri ile birlikte yeni ve mevcut ürünlerin türevlerini geliştirerek yük ve yolcu taşımacılığında tüm segmentlerde yer almayı hedefliyor. Toplu taşımacılık segmentinde “yenilikçi ürün ve hizmetleri”, “fikirden pazara” geliştirmek ve pazara sunmak için faaliyetlerini sürdüren Karsan, özellikle Ana Üretici/OEM iş kolunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Karsan, Ar-Ge’den üretime, pazarlamadan satış ve satış sonrası faaliyetlere kadar otomotiv değer zincirinin tamamını yönetiyor.

Karsan bugün Hyundai Motor Company (HMC) için yeni H350 hafif ticari araçlarını, Menarinibus için 10-12-18 m otobüsleri ve kendi markası altında Jest, Atak ve Star modellerini üretiyor. Ayrıca, dünya devi BMW ile olan iş birliği kapsamında yüzde 100 elektrikli Jest Electric ve Atak Electric modellerinin de üretimini gerçekleştiriyor. Karsan araç üretiminin yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında endüstriyel hizmetler de sağlıyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.