Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-16 15:20:00

Çin büyüme(me)si

 

ASYA

“Çin Büyüme(me)si”

Haftanın kritik makro-ekonomik göstergeleri arasında yer alan Çin’in büyüme oranı (GSYİH), bu hafta gündemde büyük bir yer tutacak diyebiliriz. Asya’nın en büyük ekonomisine sahip olan ülkenin corona virüsü etkisi altında nasıl hasar almaya başladığını bu veri ile anlayacağız.  ABD’den sonra dünya ekonomisinin ikinci itici gücü olan Çin’in GSYİH verisi, bu paralelde dünya ekonomisinin büyümesi için kritik bir önem taşıyor. Çin, 2019 yılı dördüncü çeyreğinde, önceki üç aylık döneme göre %1,5 büyüme kaydetmişti.

Bloomberg terminal beklentisi yıllık bazda -%6 daralmaya işaret ederken, çeyreklik bazda ise -%11.2 beklenti öne çıkmaktadır.

2020 yılı birinci çeyreğinde ne hızda bir ekonomik büyüme yaşandığını gösterecek verinin, beklentiden farklı gerçekleşmesi halinde, piyasaların risk algısında, Çin’in önemli ticaret ortakları olan Yeni Zelanda ve Avustralya’nın para birimlerinde, bakır ve petrol gibi emtia fiyatlarında, gelişen ve gelişmiş ülke borsalarında değişimler izlenebilir.

Büyümenin yanında Çin için aynı saatte sanayi üretimi, sabit varlık yatırımları ve perakende satışlar gibi göstergelerin de açıklanacağını belirtmekte fayda var.

PİYASANIN ROTASI

Avrupa Üzerinde Kara Bulutlar…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 2,087,717 – tedaviye pozitif cevap veren 522,837 – ölü sayısı 137,988 kişiye ulaşmıştır. Vaka ve ölü sayılarında artış hızı devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü virüs nedeni ile Avrupa üzerinde kara buutların dolaştığını söyledi. Ayrıca İngiltere, Türkiye, Belarus, Ukrayna ve Belarus için endişelerin sürdüğünü vurguladı. İspanya’da ise 5183 yeni vaka ile 1 haftanın en yüksek seviyesine ulaşılmıştır. Virüs biyolojik olarak ortalığı kasıp kavurmaya devam etmektedir.

Virüsün finansal boyutunda ise ekonomilerin yeniden açılacağına ilişkin beklenti güçlenirken, Avrupa için referans Almanya olmaktadır. VW’nin üretime kısa süre içinde başlayacağını açıklaması ve Merkel tarafında yapılan pozitif açıklamalar destekleyici olmaktadır. Fakat piyasaların bu iyimserliğinin devamı için katalist gerekmektedir. Bu noktadan sonra tekrar yükseliş dalgası için beklenti yerine somut adımlar veya haber akışı görmek gerekmektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi 2800 altında hareket ile 2789 seviyesinde fiyatlanmaktadır. Kısa dönemli 2700 – 2800 bölgesi takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6345 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 seviyesi üzerinde $1733 seviyesinde bulunurken, Dolar temasında güçlenme bir miktar şiddetini azaltmıştır. USDTRY paritesi 6,90 üzerinde kalıcılık ile 6.92 seviyesinde hareketine devam ederken, 5 yıllık CDS 622.198 seviyesi ile 5 yılın zirvesine doğru hareket etmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde güncel durumda TRY -%0,07 değer kaybetmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.