Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-12 09:06:39

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Artan resesyon uyarılarına karşın merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileriyle güne düşüşle başlayan endeksler, kapanışta karışık bir seyir izledi. Avrupa endekslerinde Almanya DAX endeksi günü %0,43 değer kaybıyla sonlandırdı. Güçlenen resesyon endişeleriyle tahvil faizleri yükseliş göstermeye devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeniden %4 seviyesine yakın seviyelerde bulunmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD ÜFE verisi ve Fed tutanakları öncesinde ABD hisse senedi endeksleri oynaklığı yüksek bir seansı geride bıraktı. ABD kapanışında Dow Jones endeksi %0,12 artışla 29.239,19 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %0,66 azalışla 3.588,70 puana ve Nasdaq endeksi %1,10 kayıpla 10.426,19 puana indi. Uluslararası Para Fonu (IMF) dün açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme beklentisini %3,2 olarak korurken, gelecek yıla dair tahminini %2,9'dan %2,7'ye düşürdü. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, ABD finansal piyasalarından finansal istikrarsızlık işaretleri görmediğini, artan faiz oranlarına ve likidite gerilimleri konusunda endişeleri bağlı olarak yüksek bir oynaklığın yaşandığını söyledi. Dolar endeksinde 110,0 bölgesinden gelen alımlar geçtiğimiz haftanın ardından dün de devam etti. Perşembe günü açıklanacak ABD tüketici enflasyon verisinin seyri, DXY’de yönü belirleyecek gelişme olarak öne çıkıyor. Euro’da daha çok jeopolitik gelişmelerin yarattığı baskı pariteyi baskılarken EURUSD paritesi bu sabah 0,9710 seviyesinde. Brent petrol %0,5 gerilemeyle bu sabah 93,5 USD seviyesinde bulunuyor. Japonya'da bu sabah açıklanan verilere göre, büyük imalatçıların ekonomiye güveni Eylül ayının ardından Ekim ayında da düştü ve son 5 ayın en düşük seviyesine indi. Yine bu sabah Güney Kore Merkez Bankası, enflasyondaki yükseliş ve Fed’in sıkı para politikasına paralel olarak, beklentilere paralel olarak 50 baz puan ile faiz artırım sürecine devam etti ve faizi %3,00’e yükseltti.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir görüyoruz. Çin ve Hong Kong negatif, Güney Kore ve Japonya pozitif. ABD vadelilerinde ise bu sabah pozitif bir görünüm var. VIX endeksi 33,6 seviyesinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Aynı gün NATO Savunma Bakanları toplantısı Brüksel'de başlayacak. ECB Başkanı Christine Lagarde'ın bugünkü konuşması da piyasalar tarafından takip edilecek. Yine bugün ABD'de üretici enflasyonu rakamları açıklanacak. Üretici fiyatları son ay aylık %0,1 düşerken, yıllık %8,7 seviyesine gerilemişti. Bu ay ÜFE’nin yıllık %8,7’den %8,4’e gerilemesi bekleniyor. Bugün akşam saatlerinde Fed, 20-21 Eylül tarihinde gerçekleştirilen FOMC toplantısına ait tutanakları açıklayacak.

Gelecek gündemde neler var? Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri, perakende satışlar, Almanya nihai enflasyon, Çin tüketici ve üretici enflasyonu ile Fed tutanaklar öne çıkıyor. Perşembe günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Enflasyon en son tahminlerin üzerinde gelerek aylık %0,1 artışla yıllık bazda %8,3 olmuştu. Beklenti bu ay yıllık manşet enflasyonun %8,3’ten %8,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %6,3’ten %6,5’e yükselmesi yönünde oluşuyor. Cuma günü ise piyasalarda takip edilecek en önemli gündem maddesi Çin'in enflasyon rakamları olacak. Ülkede en son tüketici fiyatlarında %2,5, üretici fiyatlarında ise %2,3 artış yaşanmıştı. Aynı gün ABD’de ise perakende satışlar ve Michigan Tüketici Endeksi verisi izlenecek. ABD'de bilanço dönemi Çarşamba günü Pepsico bilançosu ile başlayacak. Perşembe günü BlackRock, Delta Airlines gibi şirketlerin ardından Cuma günü büyük ABD bankaları bilanço açıklayacak. Ülkenin en büyük dört kredi kuruluşu olan JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup ve Morgan Stanley Cuma günü seans açılışı öncesinde üçüncü çeyrek kazanç raporlarını paylaşacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.