Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-11 09:06:55

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalarda ağırlıklı negatif seyir görüldü. Avrupa endekslerinde Euro Stoxx 50 endeksi %0,55 düşüşle günü kapatırken, İngiltere FTSE 100 endeksi %0,45 ve Alman DAX endeksi %0,45 düşüşle günü 12.272 puandan kapattı. Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonun düşmesini sağlamak için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olacağını yineledi. Brainard, daha sıkı para politikasının kümülatif etkisinin ekonomide hissedilmesinin ve enflasyonu düşürmesinin zaman alacağını belirterek, erken gevşemenin bir risk olduğunu ancak risklerin bir noktada da iki taraflı hale gelebileceğini aktardı. Chicago Fed Başkanı Charles Evans da Fed için birinci önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu vurguladı. Evans, gelecek yılın başlarında politika faizinin %4,5'in biraz üzerine çıkması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Charles Evans, fiyat istikrarının gelecekte daha güçlü bir büyüme için zemin hazırladığını belirtti. Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamaların ardından agresif faiz artırımlarına ilişkin endişelerin artması ve ABD'nin Çin'e çip ihracatına getirdiği yeni kısıtlamaların teknoloji hisselerini baskılamasıyla endeksler, haftanın ilk işlem gününün kapanışında negatif bir seyir izledi. JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’un CNBC'ye verdiği bir röportajda, ABD ekonomisinin 6 ila 9 ay içinde resesyona gireceği konusundaki uyarısı da dikkat çekti. Dimon, S&P 500'ün şu anki seviyelerinden bir %20 daha aşağı gelebileceğini de ifade etti. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi %0,32 azalışla 29.202,88 puana geriledi. S&P 500 endeksi %0,75 azalarak 3.612,39 puana düşerken, Nasdaq endeksi %1,04 kayıpla 10.542,10 puana inerek Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Çip üreticileri AMD günü %1,08 düşüşle 57,81 USD ve Nvidia %3,36 düşüşle 116.70 USD’den tamamladı. Beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam sonrasında haftanın ilk iş gününde FED tarafında güçlenen şahin beklentilere paralel dolar endeksi yükselişini sürdürdü. Gün içerisinde en yüksek 113,33 seviyesini test eden endeks bu sabah 113,4 seviyesinde. EURUSD paritesi bu sabah 0,9680 seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise bu sabah %4,00 seviyesine yükseldi. Artan faiz beklentilerine paralel olarak düşüşünü sürdüren spot altın gün içerisinde en düşük 1.665 USD seviyesine kadar geriledi. Brent petrol %0,5 gerilemeyle bu sabah 95,7 USD seviyesinde bulunuyor

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında Çin hariç negatif bir seyir görüyoruz. ABD vadelilerinde de bu sabah negatif bir görünüm var. VIX endeksi 32,5 seviyesinde. Yurt dışında bugün İngiltere'de işgücü verisi takip edilecek. İngiltere'de işsizlik oranı %3,6 ile 1974'ten bu yana en düşük seviyede bulunuyor. Ayrıca bugün Uluslararası Para Fonu (IMF) "Global Ekonomik Görünüm" raporunu açıklayacak.

Gelecek gündemde neler var? Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri, perakende satışlar, Almanya nihai enflasyon, Çin tüketici ve üretici enflasyonu ile Fed tutanaklar öne çıkıyor. Çarşamba günü Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Aynı gün NATO Savunma Bakanları toplantısı Brüksel'de başlayacak. ECB Başkanı Christine Lagarde'ın Çarşamba günkü konuşması da piyasalar tarafından takip edilecek. Yine Çarşamba günü ABD'de üretici enflasyonu rakamları açıklanacak. Üretici fiyatları son ay aylık %0,1 düşerken, yıllık %8,7 seviyesine gerilemişti. Nu ay ÜFE’nin yıllık %8,7’den %8,4’e gerilemesi bekleniyor. Çarşamba günü akşam saatlerinde Fed, 20-21 Eylül tarihinde gerçekleştirilen FOMC toplantısına ait tutanakları açıklayacak. Perşembe günü ise ABD TÜFE verisi açıklanacak. Enflasyon en son tahminlerin üzerinde gelerek aylık %0,1 artışla yıllık bazda %8,3 olmuştu. Beklenti bu ay yıllık manşet enflasyonun %8,3’ten %8,1’e gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %6,3’ten %6,5’e yükselmesi yönünde oluşuyor. Cuma günü ise piyasalarda takip edilecek en önemli gündem maddesi Çin'in enflasyon rakamları olacak. Ülkede en son tüketici fiyatlarında %2,5, üretici fiyatlarında ise %2,3 artış yaşanmıştı. Aynı gün ABD’de ise perakende satışlar ve Michigan Tüketici Endeksi verisi izlenecek. ABD'de bilanço dönemi Çarşamba günü Pepsico bilançosu ile başlayacak. Perşembe günü BlackRock, Delta Airlines gibi şirketlerin ardından Cuma günü büyük ABD bankaları bilanço açıklayacak. Ülkenin en büyük dört kredi kuruluşu olan JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup ve Morgan Stanley Cuma günü seans açılışı öncesinde üçüncü çeyrek kazanç raporlarını paylaşacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.