Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-13 09:32:00

Günlük strateji

BIST100 endeksi haftanın son işlem günü %0,66 oranında kazançla 96.470 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 95.352-97.482 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,44, Sınai endeks %0,04 oranında artışlarla haftanın son işlem gününü tamamladılar. Cuma günü, ABD, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde piyasalar paskalya tatili nedeniyle kapalıydı. Haber akışlarında petrol üreticisi ülkelerin arz kısıntısı görüşmeleri vardı. Günlük 10mn varil arz kısıntısı konusunda anlaşma sağlanmasına rağmen petrol fiyatları bu seviyenin azalan talebi karşılamayacağı düşüncesiyle düşmeye devam etti. Fed’in dün açıkladığı 2,3trln USD ek paket ve işsizlik verilerinin beklentilerden kötü gelmesi Dolar Endeksi (DXY) üzerindeki baskıyı arttırdı. ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle ekonomi durma noktasına gelirken enflasyonist baskılar da Mart ayında tahminlerin üzerinde yavaşladı. Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre TÜFE Mart'ta aylık bazda %0,4 düştü, yıllık bazda ise %1,5 arttı. Yurtiçi piyasalarda Cuma günü, Altının gram fiyatı, 366,2 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Türkiye'nin kredi notunu BBB-'den BB+'ya indirdi, görünüm negatif olarak belirledi. TÜİK Çeyrek İşsizlik ortalaması verilerini açıkladı; işsiz sayısı 2020 yılı Ocak döneminde yıllık bazda 306 bin kişi azalarak 4,36mn kişi oldu. İşsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile %13,8 seviyesinde gerçekleşti. Aralık-Ocak-Şubat 3 aylık ortalamayı içeriyor olması sebebiyle bu veri salgının istihdam üzerindeki etkilerinin bir göstergesi niteliğinde değil.

Küresel borsalar geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Fed'in ek yardım kararı ve OPEC toplantısına yönelik beklentilerle pozitif seyretti. Hafta sonuna doğru ise FED'le swap imkanı için görüşüldüğü haberinin çıkması ile Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminin 521 baz puana kadar gerilemesi, BIST100 endeksinde olumlu havayı artırdı. Yeni haftada koranavirüsüne yönelik haber akışının izlenmeye devam edildiği küresel borsalarda, paskalya tatili nedeniyle Avrupa’da bazı borsalar kapalı olacak. Bu sabah ABD vadeli endeksleri ve Asya borsaları genelde satıcılı hareket ediyor. BİST100 endeksinin güne negatif bir görüntü ile başlamasını beklemekteyiz

Veri gündemi: Bugün, Avrupa’da tatil nedeniyle borsalar kapalı olacak, Yurtiçinde ise cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi verileri yakından takip edilecek.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.