Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-06 08:57:00

Piyasalarda virüs paniği devam ediyor

Dün Moskova’da önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında başbaşa, ardından Türk ve Rus heyetlerinin de katılımıyla birlikte gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren İdlib görüşmeleri ateşkes uzlaşısıyla sonuçlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un açıkladığı ortak bildiriye göre, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler bugünden itibaren durdurulurken, M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunda başlatılacak. Bildirinin okunması öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Rejimin buradaki esas amacının İdlib’i belirli bir kesim açısından insansız hale getirmek ve göç baskısıyla Türkiye’yi zora sokmak olduğu açıktır” dedi ve Türkiye’nin süreçte rejimin yapabileceği saldırılara tüm gücüyle cevap verme hakkını saklı tutacağını söyledi. Putin ise, iki ülke ilişkileriyle ilgili olarak “Kritik durumlarda her zaman elde edilen mutabakatlara dayanarak her zaman uzlaşabilmeyi başarabiliyorduk. Çözümler üretebiliyorduk. Bugün de öyle oldu” değerlendirmesini yaptı.

 

Çin’de yeni tip koronavirüs nedeniyle, biri hariç tamamı Hubei eyaletinde 30 ölüm daha gerçekleşti. Böylece ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3.042’ye çıktı; vaka sayısı ise 80.552 oldu. Pekin’de vaka sayısı artarken, Çin hükümeti yayılmanın önünü kesmek için bazı ülkelerden gelen yolcuların özel otobüslerle transferlerinin sağlanacağını açıkladı. Güney Kore’de 518 yeni vaka açıklandı. Ülkede toplam vaka sayısı 6,284, ölü sayısı 42 oldu. ABD’de ise Seattle bölgesinde vaka sayısı 20 kişi artarken, New York’ta 11 kişinin daha testi pozitif çıktı. New Jersey’de ilk vakalar görüldü. İngiltere ve İsviçre, koronavirüse bağlı ilk ölümlerin gerçekleştiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bazı ülkelerin virüsün yayılmasını önlemek adına yeterli adımları atmadıklarını duyurdu ve bu ülkeleri açıklama tehdidinde bulundu. ABD Senatosu, Çin’de başlayan ve ABD’de her geçen gün yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele için 8,3 milyar dolarlık ek bütçe öngören tasarıyı kabul etti. Söz konusu bütçenin federal, eyalet ve yerel halk sağlık kurumlarının koronavirüs salgınına karşı tedavi geliştirmesi, laboratuvar testleri, enfeksiyon kontrolü ve enfekte şahıslarla temas etmiş olabilecek kişilerin izlenmesi için kullanılması öngörülüyor.

 

Geçen hafta %10’un üzerinde değer kaybeden MSCI Dünya Endeksi, bu hafta %2 civarında yükselmiş durumda. ABD borsalarındaki oynaklığı ölçen ve VIX olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi de 2011’den bu yana en uzun seriye işaret edecek şekilde, son 6 seanstır 30 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Koronavirüs endişeleri piyasaları etkilemeye devam ederken, küresel tahvil piyasalarında ralli yaşanıyor. ABD’de 30 yıllık devlet tahvillerinin getirisi 9 baz puana kadar düşüşle rekor düşük seviye olan %1,44’e düştü. 10 yıllık ABD tahvil getirisi de %0,9’un altında. Tahvil piyasalarında yaşanan bu ralli, hisse senedi piyasalarına ise satış olarak yansıdı. Dün Wall Street endeksleri günü %3’ün üzerinde kayıpla tamamladı. Bu sabah Asya endekslerinde düşüş sürüyor. TSİ 07:51’de Japon Nikkei %2,84, Hong Kong Hang Seng %2,15, Çin CSI 300 %1,28 aşağıda. MSCI Dünya endeksi küresel merkez bankaları ile hükümetlerden teşvik beklentileri ile hafta başından bu yana %2 yukarıda olsa da, geçen ayki rekor seviyeden yaklaşık %10 gerilemiş durumda. Gelişen ülke para birimlerinin neredeyse tamamı bu sabah dolara karşı değer kaybediyor. Dünü %0,53 yükselişle tamamlayan Dolar/TL, bu sabah %0,17 artışla 6,12 yakınlarında işlem görüyor. ABD’de Şubat ayı istihdam verileri de bugün TSİ 16:30’da açıklanacak. ABD’de tarımdışı istihdamın geçen ay 175 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. İşsizlik oranının değişmeyerek %3,6 seviyesinde kaldığı tahmin edilirken, ortalama saatlik ücretlerde aylık %0,3, yıllık %3 artış öngörülüyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.