Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-21 12:36:00

Kronik hastalığı olanlara Ramazan önerileri

Bursa, 21.04.2020 -Özel Esentepe Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uzm. Dr. Elyesa Karaca, Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluğun yol açabileceği sorunlara karşı kronik rahatsızlığı olanların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kronik hastalıkları olan ve oruç tutmak isteyenlere önerilerde bulunan Karaca, oruç tutmanın genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkiler yaratmasına rağmen halsizlik, mide sorunları ve şeker düşüklüğü gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Karaca, bu dönemde özellikle sindirim sistemi, kalp, böbrek, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, “Kronik hastalığı olanların zaten düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor. Bu kontrollerin özellikle Ramazan ayı öncesinde yapılması uygun olacaktır. Kronik hastalıkları olanların doktor onayı olmadan oruç tutmamaları gerekiyor” dedi.

İftardan sonra rezene çayı için

Sindirim sistemi rahatsızlığı olan bireylerin beslenmesine özen göstermesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Elyesa Karaca, özellikle reflü veya gastrit olan hastalarda uzun bir süre aç kalmanın şiddetli ağrılara ve mide kanamalarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Karaca, Ramazan ayındaki yanlış beslenmenin de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini dile getirerek, “İftar sonrası hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak için hızlı yemek yemekten kaçınmalı, yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sindirim sistemine olumlu katkıda bulunmak adına iftardan sonra rezene çayı midenizi rahatlatacaktır” açıklamasında bulundu.

Oruç tutmak insülin direncini kırabilir

İlaç kullanmayan diyabetik hastaların uzun süre aç kalmalarının insülin direncini kırabildiğine dikkat çeken Karaca, “İftarda ve sahurda tüketilen gıdalara dikkat edilmeli. Özellikle ekmek, pirinç, bulgur ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketilmemeli ve sebzelerden zengin bir beslenme şekline ağırlık verilmeli. Bunun yanı sıra kızartmalardan da uzak durulmalıdır” dedi.

Su tüketiminize dikkat edin

Özellikle böbrek hastalığı olan bireylerin uzun süre susuz kalması olumsuz sonuçlar doğurabileceği için oruç tutmalarının tavsiye edilmediğini vurgulayan Karaca, üre kreatin değeri kontrol altında olan böbrek hastalarının doktor onayı eşliğinde yeterli su tüketmek şartıyla oruç tutulabileceğini kaydetti.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.