Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-01 08:01:00

Normalleşme ile ekonomilerde toparlanma ne kadar sürer?

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda, Fed'in finansal sistemin genel istikrarını idare ettiğini söyledi. Daha önce benzeri görülmemiş bir acil durum yaşandığına işaret eden Powell, Fed'in araçlarını sonuna kadar kullanması gerektiğini gördüklerini dile getirdi. Powell, "Daha önce geçilmemiş birçok kırmızı çizgiyi geçtik." değerlendirmesinde bulundu. Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı Fed'in attığı adımları hatırlatan Powell, halihazırda yaşanan küresel krizin finansal sistemin zayıflığından kaynaklanmadığını, bunun reel ekonomide yaşanan bir sorun olduğunu aktardı.

 

Türkiye ekonomisi 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyürken bu dönemde sanayi yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 4,6, hizmetler yüzde 3,4, tarım yüzde 3,0, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 1,6 artarken inşaat sektörü ise yüzde 1,5 daraldı.

 

Açıklanan büyüme verisi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da inşa edilen Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin açılışında yaptığı konuşmada "Ülkemiz için ikinci çeyrek bir parça sıkıntılı görünse de sonrası aydınlıktır" dedi. Erdoğan, "Sanayiden tarıma, ticaretten turizme kadar her alanda önce hızlı bir toparlanma, ardından çok daha hızlı bir atılım içine gireceğiz. Gelişmeler ve işaretler, salgın sonrası yeniden yapılanacak küresel ekonomide ülkemizin çok avantajlı bir konuma oturacağını gösteriyor" şeklinde konuştu.

 

ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısında, "Hong Kong'un ABD nezdindeki özel statüsünü kaldırıyoruz. Çin, ABD'ye yıllarca milyarlarca dolarlık zarar verdi" dedi. Trump, "Çin, Vuhan virüsünün tüm dünyaya yayılmasına izin verdi, DSÖ'nün dünyayı yanlış yönlendirmesine neden oldu. ABD'nin DSÖ ile ilişkisini bitirmeye karar verdik. ABD, DSÖ'ye ayırdığı fonu başka yerlerde kullanacak" dedi. Donald Trump, "Çin, ABD'nin sanayi sırlarını çalmak için yıllarca çok şey yaptı. ABD'li yatırımcıları Çin şirketlerinin eylemlerinden korumalıyız. Çin, ABD'ye ve dünyaya verdiği sözleri tutmuyor ve maalesef şu anda Hong Kong halkına zarar veriyor. Hong Kong'un artık otonom olmadığını görüyoruz ve Hong Kong'un ABD nezdindeki özel statüsünü kaldırıyoruz. Hong Kong artık özerk değil" şeklinde konuştu.

 

Öte yandan Çin, ABD'nin Hong Kong'a tanınan bazı ayrıcalıklara son vermeye yönelik hamlelerinin "başarısızlığa mahkum olduğunu" bildirdi. Çin'in önemli gazetelerinden Halkın Günlüğü'nde çıkan başyazıda, "tüm Çinlilerin Hong Kong'un meselelerine dış güçler tarafından müdahale edilmesine karşı çıkmaya kararlı olduğu" ifade edildi. Yazıda, "Hong Kong meselelerine ve büyük ölçüde Çin'in iç işlerine müdahale etmeye dönük bu hegemonik davranış, Çin halkını korkutmayacaktır ve başarısızlığa mahkumdur." denildi. Bu gelişmelerin dışında hafta sonu ABD’de birçok eyalette meydana gelen protestolar nedeniyle oldukça gergin saatler yaşandı. Bu gelişmelerin bu hafta riskli varlıklar üzerine etkileri yakından takip edilecek.

 

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde ekonomik güven endeksi  takip edilirken ABD’de GSYİH, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5,2’lik piyasa beklentisine karşın yüzde 4,5 büyümesinin piyasalar üzerindeki sınırlı etkileri takip edilirken ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Takip edilen gelişmeler sonucu güne 6,81 seviyesinde başlayan kurun gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,81 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,79, 6,76 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,83, 6,85 ve 6,87 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde TÜİK verilerine göre açıklanan yurt içi ekonomik güven endeksi  Mayıs ayında %20,4 oranında artarak 61,7'ye yükseldi. Euro Bölgesi’nde ise açıklanan Mayıs ayında değişmeyerek -18,8 seviyesinde sabit kaldı. Gün içerisinde Avrupa Birliği, 9,4 milyar Euro bütçeli bir sağlık programı kurulacağını açıklamıştı. Haftanın son işlem gününde Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5,2’lik piyasa beklentisine karşın yüzde 4,5 büyümesinin piyasalar üzerindeki sınırlı etkileri takip edilirken Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 0.1 olurken 4 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Almanya'da ise perakende satışlar aylık bazda yüzde 12 azalması beklenirken yüzde 5.3 azaldı. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,58 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,55 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,60, 7,63 ve 7,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,55, 7,52 ve 7,50 destek seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Perşembe günü Euro Bölgesi’nde tüketici güveni verisi takip edilirken ABD’de GSYİH, dayanıklı tüketim malları siparişleri ve işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilmiş ve Avrupa Birliği, 9,4 milyar Euro bütçeli bir sağlık programı kurulacağını açıklamıştı. Haftanın son işlem gününde ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Euro tarafında ise yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 0.1 olurken 4 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Almanya'da perakende satışlar aylık bazda yüzde 12 azalması beklenirken yüzde 5.3 azaldı. Gün içerisinde ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Takip edilen gelişmeler sonucu Dolar’ın güçlü duruşu sürdüremediği gözlenirken gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1160 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1100, 1,1070 ve 1,10400 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1160, 1,1190 ve 1,1220 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde  ABD ile Çin arasında yaşanan gerginliğin Çin’in 'Hong Kong Güvenlik Yasasını' onaylaması sonucu devam ettiği izlenirken, ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Beklentilerin altında açıklanan veriler ile birlikte Ons Altın’ın destek bularak yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. ABD ve Çin arasında devam eden gerilimler üzerine Cuma günüde Altın, yukarı yönlü ivme kazanmayı sürdürürken yatırımcıların açıklanan veriler ve Fed Başkanı Powell’in açıklamalarına odaklanması sonucu yukarı yönlü hareketini devam ettirdiği gözlendi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1741 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1748, 1756 ve 1766 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1734, 1728 ve 1720 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf veri akışı devam ederken, ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Cuma günü ise İngiltere’de zayıf veri akışı sürerken, ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Dolar’ın önemli para birimleri karşısında güçlü duruşunu sürdüremediği gözlenirken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,24 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2450 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2350, 1,2300 ve 1,2240 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2450, 1,2500 ve 1,2550 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı sürerken ABD ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde ilk tahmin edilenden bile daha yüksek bir hızla yüzde 5 daraldı. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Nisan ayında yüzde 17.2, bekleyen konut satışları  yüzde 21.8 düşerek, 69'a geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları ise geçen hafta 2.446 milyondan 2.123 milyona geriledi. Haftanın son işlem gününde ise Japonya’da açıklanan sanayi üretimi verisi yüzde 3,7’den yüzde 9,1’e gerilerken ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Gün sonunda takip edilen veriler ve devam eden gerginlik sonrası paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,80, 108,00 ve 108,25 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,40, 107,20 ve 107,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 22 Mayıs tarihinde sona eren haftada 7,9 milyon varil arttığı takip edilirken  dikkatlerin tekrar aşırı arza ilişkin endişeler üzerinde odaklanması ile Petrol’de aşağı yönlü hareketler gözlenmişti. Haftanın son işlem gününde ise devam eden ABD-Çin gerginliğine karşın piyasalardaki iyimserlik sonucu Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilirken Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre, ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı, bu hafta da 15 adet azalarak 11 hafta üst üste düşüş gösterdi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 37,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 36,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 38,40, 39,20 ve 40,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 36,40, 35,40 ve 34,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününde kur tarafında yukarı yönlü hareketler devam ederken, Ons tarafında da açıklanan veriler sonra yukarı yönlü hareketi sonucu Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise açıklanan büyüme verisi sonrası kurda sınırlı dalgalanmalar gözlenirken, devam eden ABD-Çin gerginliği ve açıklanan ABD verileri sonucunda Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketi takip edildi. İzlenen gelişmeler sonucu gün sonunda Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 381 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 378 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 384, 387 ve 390 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 378, 375 ve 372 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.