Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-10 09:21:00

Global piyasalar sert kayıpların ardından bugün toparlanmaya çalışıyor

Dün petrol piyasasında yaşanan sert satışların beraberinde endekslere gelen satış dalgası ciddi kayıpların oluşmasına neden oldu. ABD piyasaları açılışı sonrasında devre kesici kararları gelmesine karşın, günü endeksler %7 üzerinde satışla tamamladığı gözlendi. Bu sabah Asya piyasalarında güçlü bir tablo öne çıkıyor. Anlık olarak vadeliler tarafında da pozitif bir hava izleniyor. Petrol fiyatlarında ise anlık olarak %10’u aşan pozitif fiyat hareketleri gözleniyor. Bir yandan coronavirüsüne dair endişeler devam ederken, diğer yanda petrol piyasasında Suudi Arabistan ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesi tansiyonu yükselten gelişmeler arasında yer almaya devam ediyor. Petrol piyasası için özellikle olası teknik toplantılara ya da petrol otoriterlerinden gelecek spekülatif açıklamalara karşı temkinli olmakta fayda var. Bugün veri gündemi yurtdışında sakin. Öğle saatlerinde Euro Bölgesinde GSYH verisi ön plana çıkıyor. Çin’de ise Asya saatleri diliminde gelen şubat ayı TÜFE verisi piyasa tahminlerine paralel bir görünüm izledi.

Yurtiçi piyasalarda ise global piyasalarda yaşanan satışlara paralel şekilde gelen dalga endeksin %5,54 aşağıda 103.524 seviyesinden günü tamamlanmasına neden oldu. İçerideki gündemde jeopolitik riskler bir nebze azaldı derken, global piyasalardaki görünüm pozitif havayı dağıtacak nitelikte duruyor. Bu nedenle küresel piyasalarda ki sürpriz haber akışları TL varlıklarının fiyatlaması için önemli olacak. Bugün seans başında çeyreklik dönemi yansıtan aralık işsizlik oranı verisi ön plana çıkması bekleniyor. Verinin TL varlıklar üzerindeki etkisi nötr kalabilir. Bunun yanı sıra Rusya ile İdlib konusunda yapılacak görüşmelerde CDS primleri açısından önemli. Kur cephesinde ise anlık olarak 6,13 çevresindeki hareketi izleniyor. Kur için geri çekilmelerde 6,0870 seviyesi kritik önemde bulunuyor.

 

Global piyasalar sert kayıpların ardından bugün toparlanmaya çalışıyor…

Manşette Öne Çıkanlar

·         Avrupa Merkez Bankası, varlık alım programı çerçevesinde kamu varlıkları alımını geçtiğimiz hafta hızlandırdı. Bir önceki hafta sadece 1 milyar 238 milyon Euro tutarında varlık alan ECB, geçtiğimiz hafta ise 4,6 milyar Euro tutarında alım yaptı.

·         Japonya Maliye Bakanı Aso, koronavirüs salgınının Japonya’ya ekonomik etkisinin Lehman krizi ile karşılaştırılabilir olmadığını belirtti ve henüz bir ek bükçe hazırlanması zamanı olmadığını söyledi.

·         Trump, koronavirüsün yol açtığı ekonomik sıkıntıyı hafifletmek için alınacak birçok tedbiri Kongre ile görüşeceklerini ve alınacak tedbirler arasında ücretlerden alınan verginin düşürülmesi ve saatlik ücretle çalışanlar için yardım da yer alabileceğini açıkladı.

·         ABD'de bankacılık sektörü regülatörleri ortak bir açıklama yaparak, koronavirüs salgını nedeniyle kredilerini geri ödemekte zorlanan borçlulara yardım etmeleri halinde bankaları cezalandırmayacaklarını duyurdu.

·         ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi J.Jeffrey bugün Brüksel'e gidiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Jeffrey NATO müttefikleriyle İdlib krizini ve Türkiye'nin güvenlik endişelerinin nasıl desteklenebileceği konusunu görüşecek.

·         TSİ 10.00’da Türkiye işsizlik oranının açıklanması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.