Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-21 10:09:00

Petrol yangını hafifliyor

ABD Nisan ayı vadeli işlem kontratlarında petrol fiyatlarının talep ve depolama sıkıntısı nedeniyle sert şekilde geri çekilmesi hisse senetlerine satış baskısı olarak yansırken piyasaların da kaçınılmaz olarak kırılgan bir çerçevede hareket etmesine neden oluyor. Buna karşın zayıflığın şimdilik anlamlı bir trend değişimi yarattığını söylemek zor. Kaldı ki, Nisan kontratlarında bugün son işlem gününün olması ve Mayıs ayına geçilmesi ile daha makul fiyatlar görmeye başladık. Daha büyük resimde ise gerek ABD’de gerekse Avrupa’da ekonomileri yeniden açma çalışmalarının sürmesi yaşanan karamsar tabloya karşın ikinci çeyreğin ardından toparlanmanın başlayacağına yönelik beklentileri canlı tutuyor. Bu da satışların derinleşmesini engelleyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

 

Makroekonomik veri tarafında ise bugün Almanya’dan gelecek ZEW endeki dışında önemli bir veri bulunmuyor. Diğer öncü göstergelerin çizdiği tabloya paralel olarak ZEW endeksinin Nisan ayı için mevcut durum ve beklentilerde belirgin bir bozulmaya işaret edeceği tahmin ediliyor. Ayrıca ZEW endeksinin ortaya koyacağı tablo PMI rakamları için de fikir verecektir.

 

BEKLENTİLERİMİZ

 

Borsa İstanbul 100 bine bir adım uzaklıkta. Yurtdışı borsaların haftaya kırılgan bir görünüm ile başlamasına karşın çok daha dirençli bir tablo ortaya koyan BIST-100 endeksi 99.000 seviyesinin üzerini test ettiği günü bu seviyenin hemen altında tamamladı. Değer kazanımları önceki haftalara kıyasla daha limitli görünse de endeksin Mart ayı sonunda yakaladığı trend doğrultusunda hareket etmeye devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla 100.000 seviyesi endeksin önündeki ilk hedef olarak kalmaya devam ediyor. Bu seviyenin aşılması durumunda endeksin bir sonraki hedefi 200 günlük hareketli ortalamasının da geçtiği 104.500 seviyesi olacaktır. Ancak gerek yurtdışındaki zayıflık gerekse TL’deki değer kaybı Borsa İstanbul açısından şartları zorlaştırıyor.

 

EUR/USD destek bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahı önceki haftalara kıyasla daha ılımlı bir zemine oturmuş olsa da petrol fiyatlarındaki geri çekilme ve büyümeye yönelik soru işaretlerinin devam ediyor oluşu yatırımcıların dolar tercihinin ön planda kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda paritenin 1,09’un altına geriledikten sonra destek bulmakta başarılı olamadığını görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında geri çekilmelerin 1,08’in üzerinde karşılanması olumlu olmakla birlikte bunun görünümü iyileştirmesi için 1,0890’ın üzerinde kapanış yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

 

TL kayıplarını azaltmaya çalışsa da sonuç alabilmiş değil. Dolar karşısında 6,95 seviyesinin üzerini gördükten sonra risk iştahındaki iyileşmenin de desteğini arkasına alarak değer kazanan TL yeni haftaya ılımlı bir zeminde başlasa da kazanımlarını koruyamadı. Bu noktada hafta sonu özellikle TCMB Başkanı Uysal’ın diğer merkez bankalarıyla swap konusunda görüşmeler yürütüldüğünü söylemesinin ilk etapta TL üzerindeki baskının azalmasını sağladığını gördük. Fakat, henüz somut bir gelişme olmadığı için kazanımlar aynı hızda geri verildi. Dolayısıyla, ancak konu hakkında ciddi adımlar atılması durumunda TL’nin kalıcı şekilde değer kazanması beklenebilir. Şimdilik teknik görünümde anlamlı bir değişim oluşmamakla beraber 6,90’ın altında kurda 6,87 ve 6,85 seviyelerini sonraki destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. Yukarıda ise 6,96’nın aşılması kırılma yaratabilir.

 

Hazine Nisan ayı borçlanma programına devam edecek. Nisan ayında 20,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 30 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlayan Hazine ayın başında 14 ay vadeli kuponsuz, 8 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ve 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvillerin yeniden ihracını düzenlemişti. Söz konusu ihalelere 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışı da eklendiğinde toplam borçlanma tutarı 20,3 milyar TL olmuştu. Hazine bugün ise 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek. İhale programı gelecek hafta düzenlenecek olan üç devlet tahvili ve bir kira sertifikası ihracı ile son bulacak.

 

Ons altında ivme kaybı devam ediyor. Güvenli liman ihtiyacını daha hafif seyretmesi ile geride bıraktığımız haftada 1700 doların altına sarkan altının ons fiyatı yeni haftada da bu eğilimini devam ettiriyor. Teknik açıdan bakıldığında özellikle kısa vadeli göstergelerin ivme kaybetmiş olması aşağı yönlü hareket etme potansiyelinin sürdüğüne işaret ediyor. Bu noktada 1670 ve 1680 doları önemli destek noktaları olarak görüyoruz. Bu seviyelerin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise güç kaybının biraz daha derinleşebileceğin göz önünde bulundurmak gerekiyor. Momentum kazanılması için ise 1700 doların üzerinde kapanışlar olması gerekiyor.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.