Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-20 09:55:00

Biz tatildeyken

23 Mayıs Cumartesi arefe, 24,25,26 Mayıs Ramazan Bayramı olacak. Arefe ve Bayram günlerinde tüm Türkiye'de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Ülke çapında ilk kez olacak bu uygulama esnasında Pazartesi ve Salı resmi tatil olduğundan piyasalar kapalı olacak.

 

19 Mayıs bayramı nedeniyle piyasalar Salı günü kapalıyken neler olmuş diye baktığımızda;

- Türk Lirasının bu süreçte en çok değer kazanan para olduğunu görüyoruz.  Piyasalar tatile girerken 6.88 seviyesinde olan kur bu sabah itibariyle 6.78 seviyesinde. Bu süreçte dolar endeksinin % 0.5 değer kaybettiği ancak Asya ve Latin gelişmekte olan ülke paralarının değer kazanamadığı fakat Polonya, Macaristan, Çekya ve Türkiye paralarının % 0.9-% 1.3 arasında değer kazandığı görülüyor. Basında çıkan Türkiye'nin Swap hattı ile ilgili İngiltere ve Japonya ile 10'ar milyar dolarlık SWAP anlaşmasının gündemde olduğu ve yarın Japonya Başbakanı Abe'nin uzaktan bağlantı ile katılacağı Başakşehir'deki şehir hastanesinin açılışında açıklanacağı yönündeki haber TL'deki değer kazanımını destekledi. Hazine yetkilileri haberi yalanlasa da TL için olumlu beklentilerin sürdüğü görülmekteydi. Bu sabah itibariyle TCMB ile KATAR MB swap anlaşmasına10 milyar dolar ilave edildiği açıklandı. Haber üzerine kur bir miktar daha geriledi.

 

-Türkiye'ye en iyi notu veren Kredi derecelendirme şirketi olan Fitch, 21 Şubat’ta Türkiye'nin BB- Durağan olan not ve görünümüne dokunmamış ancak virüs salgının yayılması sonrasında Nisan başında "riskten kaçış ortamında büyük miktardaki döviz cinsinden borçları nedeniyle Türk bankalarının refinansman riskinin arttığını" belirtmişti. İşte Fitch, dün 4 bankayla ilgili değişikliğe gitti. Türkiye'nin notunun bir altı olan B+'daki HALKB'ın notunu bir kademe indirerek B'ye çekmiş; Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın not görünümünü ise ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmiştir. Bilgi olarak verelim: 5 Haziran’da Moody’s,21 Ağustos’ta Fitch yeni gözden geçirmelerini açıklayacak.

 

-Gelişmiş ülke borsaları pazartesi günü ciddi değer kazanımları sağlamıştı. Ancak S&P500 Endeksi, bizim kapanış ile bu sabah arasında % 0.4 eksilmiş durumda. Bu sürede gelişmekte olan ülke borsalarında % 1 civarında artış görülüyor.

 

Gerek Swap beklentilerinin tazeliğini koruması ile para birimindeki değerlenme gerekse gelişmekte olan ülke borsalarındaki olumlu seyir BIST'in güne pozitif başlamasına destek olabilir. 

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 bine ulaştı.  Sonrasında gerileyip tekrar 102 binleri deneyen Endeks, bu sefer burayı geçebilir. Dirençler 104,500 ve 106,000 de bulunuyor.

 

Kaynak Alnus Yatırım 
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.