Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-12 08:48:00

Piyasalarda tedirginlik devam ediyor

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip korona virüsün (Kovid-19) pandemi (salgın) olarak nitelendirilebileceğini duyurdu. İki hafta içinde, Çin dışında Kovid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen "pandemi" kararını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise önümüzdeki 30 gün boyunca Avrupa’dan ABD’ye uçuşları durdurarak koronavirüse karşı bugüne kadarki en sert tedbirini açıkladı. Kısıtlamalar Cuma gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek. Trump ayrıca salgının erken safhalarında Çin’den uçuşları durdurmadığı için Avrupa Birliği’ni suçladı. Trump “Avrupa Birliği benzer önlemler almada, Çin’den seyahatleri kısıtlamada başarısız oldu. ABD’deki virüs kümelenmelerinin büyük çoğunluğu Avrupa’dan seyahat edenlerin bulaştırması sonucu oluştu” dedi.

Yatırımcılar küresel çapta hisse senetleri satışlarını hızlandırırken güvenli liman varlıklarına büyük ölçekli yönelim dikkat çekiyor. Avrupa hisse senetleri vadelileri Trump yasağı sonrası %8’e kadar düşüş yaşadı. Euro Stoxx 50 vadelileri sabah saatlerinde %6,7 ekside. Dow Jones ve Nasdaq vadelileri günlük alt limitlerine kadar çakıldı. Dow Jones Endeksi ayı piyasasına girdi. Çarşamba gününü ayı piyasasına girişine ramak kala, %4,9 düşüşle kapatan S&P 500’de vadeliler ise sabah saatlerinde %4,6 geriliyor. Asya’da Japon Topix %5,1, Hong Kong Hang Seng %3,8, Güney Kore Kospi ise %4,3 düşüş kaydetti. Vaka artış hızının iyice yavaşladığı Çin’de ise Şanghay Bileşik, daha sınırlı bir düşüşle, %1,3 geri çekildi. Satışlardan EM kurları da nasibini alıyor. Dolar/TL sabah saatlerinde 6,21’İN üzerinde seyrediyor. Meksika pezosu %1,73, Güney Afrika randı %1,47 ile dolara karşı düşüşlerde başı çekiyor. Güvenli liman alımlarıyla birlikte ABD 10 yıllık tahvil getirisi yeniden hızlı bir düşüş trendine girdi. Getiri 13 baz puan düşüşle %0,75’e geriledi. Japon yeni dolara karşı %1,3 yukarıda, dolar/yen kuru hızla kritik 100 seviyesine doğru geriliyor. Ekonomik aktivitenin yavaşlayacağına işaret eden haber akışı, fiyat savaşlarının yaşandığı petrol cephesinde de sert düşüşlerin yaşanmasına yol açıyor. WTI ham petrolün varil fiyatı %5,5 gerileyerek 31,16 dolara düştü.

Amerikan Merkez Bankası Fed ve İngiltere Merkez Bankası BOE’nin acil faiz indirimleri sonrası yatırımcıların gözü Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz toplantısına çevrildi. ECB faiz kararını 15:45’te duyuracak. Fed ve BOE’nin acil faiz indirimleri sonrası üzerindeki baskı artan ECB Başkanı Christine Lagardeise kameraların karşısına 16:30’da çıkacak. Bloomberg anketinde ekonomistler ECB mevduat faizinde 10 baz puanlık indirim bekliyor. ECB’nin Fed ve BOE gibi faiz alanı olmadığı biliniyor. Ancak Lagarde’ın Euro bölgesine yönelik 2008 tipi bir uyarısının ardından topyekün bir paket açıklanması da ihtimal dahilinde görülüyor. ECB’bin varlık alımlarını ayda 40 milyar euro ile iki katına çıkarması ve yeni refinansman operasyonu da beklentiler arasında.

Türkiye koronavirüs önlemleri kapsamında turist sayısının Nisan ayı sonuna kadar azaltılması, yurtiçi fuarların da aynı şekilde askıya alınmasına karar verildi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Turizm konusundaki açıklamaları takip edildi. Ersoy, bu bağlamda 15 Nisan’a kadarki dönemde turist sayısının önceki yıla göre azaltılmasını planladıklarını söyledi. Ersoy, 1 hafta içerisinde sektörel destek programlarını açıklayacaklarını belirtti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise yurtiçi fuarların askıya alındığını duyurdu. Pekcan “Bugün itibariyle gıda ürünlerinde de fahiş fiyatların başladığını görüyoruz. Onlarla ilgili de gereğini yapacağız” dedi. Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında koronavirüs konulu bir toplantı gerçekleştirilmesi bekleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çarşamba günkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında okulların tatilinin görüşülmediğini açıklamıştı. Okulların durumunun Erdoğan başkanlığındaki toplantıda görüşülmesi bekleniyor..

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.