Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-30 08:12:00

Piyasalarda bugün

Ne Oldu?

 

 Türkiye’de toplam coronavirüs vakası sayısı 9.217’ye yükselirken, hayatını kaybeden kişi sayısı 131’e yükseldi. İyileşen kişi ise 105 olarak açıklandı.

 Rusya, coronavirüsü tedavi edecek ilaç geliştirdiğini öne sürdü.

 ABD Başkanı Trump, coronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin uygulanma süresini 30 Nisan'a kadar uzatıldığını duyurdu.

 Trump, 2,2  trilyon dolarlık ekonomi paketini onayladı.

 İstanbul, Ankara, İzmir’de ticari taksilerin trafiğe çıkışlarında plakasının son hanesine göre sınırlamaya gidilecek .

 Sağlık çalışanlarının 3 ay boyunca görevden ayrılma istekleri karşılanmayacak .

 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı %1,40'tan %1,25'e düşürüldü. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı ise %1,12'den %1'e indirildi.

 TCMB Başkan Yardımcısı Özbaş, "Ocak – Şubat aylarındaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranlı büyüme bekliyoruz. Seyahat harcamaları dışında tüketimde henüz belirgin bir zayıflama sinyali almadık." dedi .

 Türkiye Perakendeciler Federasyonu, coronavirüs nedeniyle alınan yeni önlemler kapsamında tüm yerel marketlerin açılış ve kapanış saatlerinin 10.00-20.00 olması konusunda tavsiye kararı aldı.

 Fitch, İngiltere'nin kredi notunu "AA" seviyesinden "AA-" seviyesine indirdi, görünümünü "negatif" olarak belirledi.

 ABD'de coronavirsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 1 günde 480 artarak 2.191'e yükseldi. Dünya genelinde ise coronavirüs vaka sayısı 700.000 üstünde.

Ne Olacak?

 

 İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde Güven Endeksi, Almanya’da ise TÜFE verisi açıklanacak.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne telekonferans yöntemiyle başkanlık edecek. Toplantıda coronavirüsle mücadelede alınacak yeni tedbirler görüşülecek

 Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 

 

İnfo Yatırım Günlük Bülten

 

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çin’de başlayan ve dünyanın neredeyse tamamına yayılan coronavirüs salgınında vaka sayısı her gün artmaya devam ediyor. Perşembe günü itibariyle ABD, Çin’i de geçerek vakanın en çok görüldüğü ülke oldu. Avrupa’da da İtalya ve İspanya başta olmak üzere salgında can kaybı oldukça yüksek. İngiltere’de geçen hafta itibariyle vaka sayısı 11.000’i aştı ve Cuma günü Başbakan Johnson’ın testi de pozitif çıktı. İtalya’daki enfeksiyon rakamlarının beş gün içindeki en yüksek oranda olup, 6.153 artış yaşadığına ilişkin haberler umutsuzluk piyasalarda umutsuzluk yaratmaya devam ediyor. Bu gelişmeler yaşanırken ABD tarafında 2 trilyon dolarlık paketin Temsilciler Meclisi’nde geçmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’nin zaten bir resesyonda olduğunu kabul ederken, Merkez Bankasının geçen haftanın başlarında tahvil alım programını artırmasının ardından hala bol cephaneliği olduğu konusundaki açıklamaları ve G20 liderleri de Perşembe günkü toplantısında Dünya ekonomisine 5 trilyon dolar sunma sözü vermesi kısa süreli piyasalarda iyimserlik yaratıyor. Özellikle piyasalarda teşvike olan ihtiyaç, ABD’nin ilk işsizlik başvurularına ait verileri ile fazlasıyla ortaya çıktı. Veriler, başvuru yapan Amerikalı sayısının 3,28 milyona yükselerek rekor kırdığını gösterdi. Haftanın son günü borsalarda 4 günlük yükselişlerin ardından tekrar satışların ön plana çıktığı dikkat çekiyor. Yurtiçinde ise Dolar/TL geçen hafta Eylül 2018'den beri ilk kez 6,60'ın üzerini test ettikten sonra merkez bankaları ve hükümetlerin açıkladığı önlemlerle 6,38'e kadar geriledi. Bu düşüş global piyasalarda da olduğu gibi geçici bir iyimserlik getirebildiyse de tekrar 6,44’lerde dengelendiği görüldü. Türkiye'nin beş yıllık CDS primi ise 580 seviyesini aştıktan sonra 440 puan civarında bulunuyor. Borsa İstanbul tarafında BİST-100 endeksi ise geçtiğimiz hafta 83.000 – 91.800 aralığında dalgalanırken yurtdışı piyasalardaki satış baskısı içeride de endeksin tekrar 90.000’in altına inmesinde etkili oldu. Endeks bu gelişmelerle geçtiğimiz haftanın son işlem gününü %3,72 düşüşle 88.125 seviyesinden tamamladı kapattı.

Gün içinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 89.000 – 89.700 – 90.550 olacakken, destek seviyeleri ise 87.300 – 86.600 – 85.800 olacak

Kaynak: İnfo Yatirim
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.