Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-05 09:54:00

Normalleşme adımları endeksin pozitif hareketini destekler mi?

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, coronavirüsü nedeniyle kapanan ekonomik faaliyetlerin nasıl aktif olacağını yeniden normal düzenin nasıl ilerleyeceğine dair açıklamalarda bulundu. Mayıs ayı içerisinde atılan adımların haziran ve sonraki aylarda artarak devam edebileceğine dikkat çekildi. Gelen açıklamalar ya da sokağa çıkma yasağına dair mesajlar piyasalarda önemli bir harekete neden olmadı. Endeks dün günü %2,24 aşağıda 98.842 puandan tamamladı. Global piyasalarda görülen sert satışlara paralel şekilde bir seyir takip edildi. Dolar/TL cephesinde ise 7 TL üzerindeki hareket sürüyor ve bu sabah 7,04 noktası izleniyor.  Bu seviyenin üzerindeki kalıcılık yukarı yönlü hareketin tetiklenmesine neden olabileceği gibi düşüşlerde 7,0 / 6,92 seviyeleri takip edilecek. Bugün içerisinde yurtiçi takvimi sakin fakat haber başlıkları yakından takip edilecek.

Yurtdışında Japonya ve Çin’de piyasalar bugünde resmi tatil nedeniyle kapalı olacak. Bu sabah Asya’da açık olan piyasalarda pozitif bir hava izlenirken benzer tablonun vadeliler cephesinde de oluştuğu izleniyor. ABD ve Çin arasında virüse dair artan gerilim nedeniyle piyasaların yaşadığı tedirginlik dün satış getirirken bugün dünkü havanın dağıldığı görülüyor. Fakat bu noktada karşılıklı gelecek açıklamaların tonu önemli olacak. Diğer yandan Asya’da Hong Kong’da 1.çeyrek dönemi yansıtan ekonomik büyüme verisi %8,9 oranında daralma kaydetti. Bu daralma 1974 yılından bu yana en sert düşüş olarak kayda geçti. Virüsün ekonomiler üzerindeki etkileri veri setlerinden takip edilirken gelen veriler sonrasında fiyatlamalarda etkili olmadığı gözleniyor. Bugün içerisinde takvimde ikincil düzey veriler ön planda olacak. Ayrıca ABD ve İngiltere arasında ticaret müzakerelerinin başlaması bekleniyor. Emtialar tarafında kıymetli metal 1700$ seviyesi izleniyor. Yukarı yönlü ataklarının şiddetinin azaldığı gözlenmekte. Bu noktada Çin ve ABD arasındaki gelişmelerin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Petrol fiyatları ise Mayıs ayının ilk gününde başlayan kesintiler ve ülkelerin ve üretici şirketlerin arz fazlasından ötürü belirli tarih öncesinden ve belirlenen miktar üzerinde azaltmaya gitmesi ile ekonomik faaliyetlerin başlamasının talepte beklenen canlılık petrol fiyatlarını destekliyor. Ham petrol bu sabah 24$, Brent petrol ise 27$ seviyesine yakın bir noktada şekilleniyor.

Normalleşme adımları endeksin pozitif hareketini destekler mi?
Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD'de Temsilciler Meclisi üyeleri,  koronavirüs sağlık krizi ile mücadelede kullanılan ürünlerden alınan tüm tarifelerin 90 gün süre ile askıya alınması çağrısı yaptı.

·         New York Fed, acil kredi programları dâhilinde, koşullara uyan ETF paylarının alımına başlanmasının beklendiğini duyurdu.

·         İngiltere ve ABD arasında bugün ticaret müzakerelerinin video konferans yöntemi ile başlaması bekleniyor.

·         Almanya'da Başbakan Merkel'in Çarşamba günü eyalet başbakanları ile telekonferans yolu ile yapacağı toplantıdan büyük mağazaların açılmasına izin çıkması bekleniyor.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 il için seyahat sınırlamasını kaldırırken, normalleşme adımları çerçevesindeki kararları dün akşam açıkladı.

·         Türkiye nisan ayı enflasyonu aylık bazda %0,85, yıllık bazda ise %10,94 oranında arttı.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

·         Bugün Açıklanması Beklenen Bilançolar: AEFES , ENJSA

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.