Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-29 11:06:00

Rosatom, Yeni Nükleer buz kıran gemileri inşa etmeye devam ediyor

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un iştiraklerinden biri olan Atomflot’un yapımını üstlendiği ‘22220 Proje’si seri buzkıranlarından biri olan ‘Yakutia’nın gemi indirme töreni, 26 Mayıs 2020 tarihinde Baltık Tersanesi'nde gerçekleştirildi. İndirme töreni tersanenin yıldönümü ve St. Petersburg şehrinin kuruluş günü öncesinde yapıldı.

Geleneklere uygun şekilde hazırlanan isim plakasının geminin alt kısmına yerleştirme işlemi Rosatom Kuzey Deniz Rota Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Vyacheslav Ruksha, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanına bağlı Yakutistan Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Andrey Fedotov tarafından yapılırken, törende St. Petersburg Vali Yardımcısı Eduard Batanov ve Sivil Gemi İnşatı USC Departmanı Direktörü ve Baltık Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Igor Shakalo da yer aldı.

Atomflot'un bir iştiraki olan Rusya Denizcilik İşletmesi ile Baltık Tersanesi yöneticileri arasında gemi indirme işlemine ilişkin imzalar atılırken, seremoni pandemi koşulları nedeniyle kısaltılmış şekilde uygulandı.

Törende konuşan Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, şunları söyledi:

"Bugün üçüncü seri olan evrensel buz kıran "Yakutia"nın yapımına başladık. Bu, Arktik, Sibirya ve Ural'dan sonra projenin dördüncü buz kıranı. Seri gemilerin yapımı tamamlandığında, Rusya dünyanın en büyük seri nükleer buz kıran filosuna sahip olacak. Bunlar gerçekten eşsiz gemiler, dünyadaki herhangi bir ülkede bunlardan biri dahi yok. Bu gemilerin motorları, her biri 175 MW kapasiteye sahip, 7 yıllık otonom seyrüsefer sağlayan iki nükleer reaktörden oluşuyor. Buz kıranların tasarımı geminin Kuzey Denizi Rotası boyunca derin deniz taşımacılığında, Yenisey Nehri ve Ob Körfezi'nin sığ alanlarında, buzda ve temiz sularda kullanımına olanak sağlıyor. Buz kıranların her biri modern, teknolojik ve rekabetçi bir yerli sanayinin ürünüdür."

Törenin açılışını yapan Rosatom Genel Müdür Yardımcısı Vyacheslav Ruksha, Baltık Tersanesi işçilerini ve yapımda yer alan tüm işletmeleri tebrik etti. Proje 22220 nükleer buz kıranlarının Kuzey Denizi Rotası'nın geliştirilmesi için gerekli olduğunu vurgulayan Ruksha, “Projedeki buz kıranların yapımı Rusya'nın Kuzey Kutbu'nun barışçıl gelişimindeki liderliğini şüphesiz göstergesidir” dedi.

Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka ise “Üçüncü seri nükleer enerjiye sahip buz kıranların suya indirilmesi, Kuzey Kutbu ile ilgili tüm işletmeler için önemli bir olaydır. Salgın ve zorlu ekonomik koşullarda, 22220 Projesi kapsamında buz kıranları yapmaya devam ediyoruz. Bu, nükleer buzkıran filosunun gelecek vaat ettiğini gösteriyor. Evrensel nükleer enerjili buz kıranlar Kuzey Denizi Rotası'nın ulaşım potansiyelini ortaya çıkarmak için önemli bir adım atmamızı sağlayacak ” diye konuştu.

Baltık Tersanesi General Direktörü Alexei Kadilov da sözleşme yükümlülüklerini başarıyla yerine getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Proje 22220 kapsamında iki yeni seri buzkıran için Baltık Tersanesi ve Rosatom arasında Ağustos 2019’da 100 milyar ruble değerinde sözleşme imzalandı. Rosatomflot ile yapılan sözleşmeye göre, Baltık Tersanesi, lider nükleer buzkıran “Arktik”, ilk seri buzkıran “Sibirya”, ikinci seri buzkıran “Ural”, üçüncü seri buzkıran “Yakutia” ve dördüncü seri buzkıran olmak üzere toplamda beş buzkıran inşa edecek.

Buzkıranlar, özel olarak tasarlanmış iki RITM-400 reaktör ve toplam güç kapasitesi 175 MW olan bir buhar türbini ünitesi ile donatıldı. “Buzdağı” Merkezi Tasarım Bürosu, 2009 yılında buz kıranların teknik projesini tasarladı. Geminin çift taslak konsepti, hem Arktik'te hem de kutup nehirlerinin ağızlarında çalışmasına olanak sağlıyor. Buz kıranlar Kuzey Kutbu'nun batı bölgesinde işletime alınacak. Barents, Pechora ve Kara denizlerinin yanı sıra Yenisey, Haliç ve Ob Körfezi bölgesinin sığ alanlarında çalışacak.

Proje 22220’nin buz kıranları, 2,8 metre kalınlığındaki buzu kırabiliyorlar. Uzunlukları 173.3 metre, genişlikleri 34 metre ve yükseklikleri 52 metre. Buzsuz sudaki hızı 22 deniz mil olan buzkıranların belirlenen hizmet ömrü ise 40 yıl.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.