Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-13 10:34:00

Covid-19 uzaktan online takip sistemi Türkiye’de

COVİD-19’DA EVDEN DİJİTAL TAKİP DÖNEMİ

COVİD-19 Hastaları evlerinden online takip edilebilecek.

Dünyanın birçok ülkesinde Corona Virüs ile mücadelede kullanılan Covid-19 Uzaktan Online Takip Sistemi, Biruni Üniversite Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı.

Covid-19 Uzaktan Online Takip Sistemi ile Covid-19 şüphesi olan veya tanı konmuş hastalar evlerinde hekimler tarafından online olarak, anlık takip edilebilmektedir.

Covid-19 Uzaktan Online Takip Sistemi ile ilgili bilgi veren Biruni Üniversite Hastanesi Genel Müdürü Serap Kilerci, “Dünya’yı derinden etkileyen koronavirüs pandemisinin takip ve tedavisinde öne çıkan gelişmelerle ilgili yaptığımız araştırmalar sonucunda; özellikle Çin, İtalya ve Almanya gibi ülkelerde kullanılan Covid-19 Uzaktan Online Takip Sistemi’nin birçok hastanın iyileşmesinde başarılı olduğunu gördük ve ülkemizde de uygulamaya başladık”dedi. Serap Kilerci, “COVİD-19 sistemi ile evde takip edilen hastalara, semptomlar ilerlemeden ve yoğun bakım ihtiyacı doğmadan müdahale edilebiliyor ve hastalık kontrol altına alınabiliyor. Özellikle astım, KOAH, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan ve yakın takip gerektiren risk grubundaki hastalara, bu takip süreci ile anında müdahale edilerek, hastalıklarının ilerlemesi önlenebiliyor.

COVİD-19 UZAKTAN ONLİNE TAKİP SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Hastaların, hastane şartlarında evden izlenmesini sağlayan bu takip sürecinde, hastalarda bulunan ve parmağa takılan bir cihaz sayesinde, 16 yaşamsal parametre 60 saniye içinde ölçülebiliyor ve aynı anda mobil telefonlar aracılıyla, tek bir tuşla hekime gönderilebiliyor. Hekim, hastanın durumunu anlık takip edebiliyor ve hastanın tedavi planını oluşturabiliyor.

Covid-19 öncelikle akciğerlerde ağır zatüre gelişmesine neden olabildiği için kanda oksijen seviyesinin düşmesine, atılamayan karbondioksitin artışına ve bu parametrelerdeki değişikliklerden dolayı kandaki asit seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Bu metabolik değişiklikler de kalp ve böbrek gibi hayati organları etkileyerek, çarpıntı ve kan basıncı düzensizliğine neden olabiliyor. Bu cihaz; kandaki oksijen, karbondioksit, PH (kan asit seviyesi), tansiyon ve nabzı takip ediyor. Böylece, COVİD-19 ve diğer kronik hastalıklarda belirleyici olan 16 yaşamsal değer, hekimlere hastalığın seyri hakkında bilgi verebiliyor.

HASTAYA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELER?

Covid-19 Takip Sistemi sayesinde hastaların evinde bulundukları süre zarfında, metabolik ve fizyolojik değişiklikleri hekimleri tarafından anlık takip edilebiliyor. Hekimler elindeki verilerle hastaların mevcut durumlarındaki kötüleşmeyi veya hastalıklarındaki ilerlemeyi önceden tespit ederek, erken dönemde saptanabilecek tablolara geç olmadan müdahale edebiliyor.

Sadece COVİD- 19 değil, özellikle KOAH, astım gibi akciğer hastalıklarında önemli parametreleri ölçebilen cihaz, hipertansiyon ve kalp hastalıklarında nabız ve kandaki oksijen seviyesini ölçerek, kronik hastalıkların seyri hakkında hekimlere değerli bilgiler verebiliyor.

KAN VE İDRAR ÖRNEĞİ ALMADAN ÖLÇÜLEBİLİYOR

Bu takip sisteminin en önemli özelliği her defasında kan ve idrar numuneleri almadan, sonuçların 60 saniye içinde ölçülebiliyor olması. Hastalığın seyrini anında izleme olanağı sunan bu uygulama ile hekimler hastaların fiziksel durumunu ve kan değerlerini hızlı ve güvenli bir şekilde takip edebiliyor.

Biruni Üniversite Hastanesi Genel Müdürü Serap Kilerci, “Ülkemiz koronavirüs pandemisinde Sağlık Bakanlığımızın almış olduğu yerinde ve hızlı kararlarla diğer ülkelere örnek olacak bir başarı sergiledi. Bu süreç, bizim de Biruni Üniversite Hastanesi olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız sağlık teknolojileri, yapay zeka ve dijitalleşme gibi konularla ilgili projelerimizi hızlandırmamızı sağladı.

Amacımız dünyadaki güncel tedavi yaklaşımlarını ve tıbbi teknolojileri yakından takip ederek, sağlık sektörümüzün gelişmesine katkıda bulunmak ve hastalarımıza güncel ve yenilikçi sağlık çözümleri sunmak”. dedi

Kaynak:Biruni Üniversite Hastanesi
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.