Marbaş Menkul Değerler tarafından yayımlanan günlük piyasa değerlendirmesinde, küresel piyasalarda İsviçre'de devam eden ABD-İran müzakereleri, enerji fiyatları ve merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentilerin öne çıktığı belirtildi.
Raporda, BIST 100 endeksinin cuma gününü yüzde 0,63 düşüşle 14.734 puandan tamamladığı hatırlatılarak, hafta sonu İsviçre'de gerçekleştirilen ABD-İran görüşmelerinin sancılı başlamasına rağmen arabulucuların "cesaret verici ilerleme" açıklamaları yapmasının ve Brent petrol fiyatlarındaki yükselişin geri verilmesinin iç piyasada dengelenme arayışını desteklediği ifade edildi. İç piyasada bu hafta önemli bir makro veri gündeminin bulunmadığı, fiyatlamaların büyük ölçüde küresel haber akışına bağlı şekillenmesinin beklendiği aktarıldı. Teknik açıdan 14 bin puan seviyesinin üzerinde kalındığı sürece orta vadeli pozitif görünümün korunduğu değerlendirilirken, yabancı yatırımcıların günlük pozisyon değişikliklerinin endeks üzerindeki etkisinin izlenmeye devam edileceği kaydedildi.
ABD piyasalarına ilişkin değerlendirmede, geçen haftanın İran anlaşmasının imzalanması ve Hürmüz Boğazı'ndan ilk geçişlerin başlamasıyla güçlü tamamlandığı ancak hafta sonu İsviçre'deki görüşmelerin zorlu başlaması nedeniyle yeni haftaya satıcılı bir görünümle girildiği belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırılarının durmaması halinde İran'ı yeniden vurabileceği yönündeki açıklamalarının ve İran'ın Hürmüz Boğazı'nı tekrar kapattığını duyurmasının tansiyonu yükselten unsurlar olduğu ifade edildi. Buna karşın Katar ve Pakistan'ın arabuluculuk sürecinde "cesaret verici ilerleme" sağlandığını açıklamasıyla Brent petroldeki yükselişin geri çekildiği kaydedildi. Tarafların güvenli geçiş için iletişim hattı kurulması ve Lübnan'ı kapsayan çatışmasızlık mekanizması oluşturulması yönünde adımlar atmasının sürecin yapıcı ilerlediğine işaret ettiği vurgulandı.
Analizde, yatırımcıların odağında perşembe günü açıklanacak ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak kabul edilen çekirdek PCE verisinin bulunduğu ifade edildi. Geçen hafta Fed'in şahin duruşunu korumasının ardından faiz artırımı beklentilerinin güçlendiği belirtilirken, söz konusu verinin piyasalar açısından kritik önem taşıdığı kaydedildi. İsviçre'deki müzakerelerde olumlu gelişmelerin piyasalara kısmi rahatlama sağladığı ancak Lübnan'daki gelişmeler ve çekirdek PCE verisinin haftanın yönünü belirleyebileceği değerlendirildi.
Asya-Pasifik piyasalarına ilişkin bölümde, İran ile ABD arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlandığına yönelik haberlerin enerji arzı endişelerini azaltarak petrol fiyatlarında geri çekilmeye neden olduğu ve bölge borsalarını desteklediği ifade edildi. Özellikle Japonya ve Güney Kore hisse senedi piyasalarında alımların güçlendiği belirtilirken, yatırımcıların Fed'in olası faiz adımlarını yakından takip ettiği aktarıldı. Japon yeninin dolar karşısında son yılların en zayıf seviyelerine yakın seyrini sürdürdüğü ve Japon yetkililerin gerektiğinde döviz piyasasına müdahale edebilecekleri mesajını yinelediği kaydedildi. Zayıf yen ve yüksek enerji maliyetlerinin Japonya'da enflasyon baskılarını artırdığı, bu durumun daha sıkı para politikası beklentilerini gündemde tuttuğu ifade edildi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji ithalatçısı Hindistan açısından olumlu değerlendirilmesine rağmen Fed'in şahin tutumu nedeniyle Hindistan rupisi üzerindeki baskının sürdüğü ve bazı ekonomistlerin yılın ikinci yarısında faiz artırımı ihtimalini gündeme getirdiği belirtildi.
Avrupa piyasalarında ise yatırımcıların enflasyon, faiz politikaları ve enerji fiyatlarına odaklandığı aktarıldı. İran ile ABD arasında diplomatik ilerleme sinyallerinin verilmesi ve enerji arzına ilişkin kaygıların azalmasının petrol fiyatlarını aşağı çekerek Avrupa borsalarına destek sağladığı ifade edildi. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın enerji maliyetlerinden kaynaklanan enflasyon baskılarının sürdüğüne yönelik mesajlarının temkinli görünümün korunmasına neden olduğu kaydedildi. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane'in, Euro Bölgesi'nin yılın geri kalanında yüzde 3'ün üzerinde seyredebilecek bir enflasyon şokuyla karşı karşıya kalabileceği yönündeki değerlendirmesine yer verilirken, yatırımcıların ECB'nin yıl içerisinde ilave faiz artırımlarına gidebileceği beklentisini fiyatlamayı sürdürdüğü belirtildi. Petrol fiyatlarındaki gerileme ve Orta Doğu'da tansiyonun düşebileceğine yönelik beklentilere rağmen yüksek enflasyon, zayıf büyüme görünümü ve yeni faiz artırımı olasılıklarının Avrupa piyasalarında belirsizlik yaratmaya devam ettiği ifade edildi.
Emtia piyasalarında ise İsviçre'deki görüşmelerin zorlu başlamasının ardından Brent petrolün 81 dolara kadar yükseldiği, ancak arabulucuların ilerleme sağlandığı yönündeki açıklamalarının ardından yeniden 80 doların altına gerilediği bildirildi. Altın fiyatlarının ise Fed'in şahin tutumu ve doların güçlenmesinin etkisiyle 4.180 dolar seviyelerine çekildiği ve zayıf görünümünü koruduğu kaydedildi.
Öte yandan raporda, ekonomik takvimde yurt içinde tüketici güven endeksinin, küresel tarafta ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının takip edileceği belirtildi.
Şirket haberleri bölümünde ise DZGYO'nun İstanbul Ümraniye'de iş merkezi olarak faaliyet gösteren bir gayrimenkulün satın alınmasına yönelik görüşmelere başladığı, KUTPO'nun sermayesi 50 milyon TL olan ve paylarının yüzde 18'ine sahip olacağı Kütahya Spor Akademisi ünvanlı yeni bir şirkete iştirak etme kararı aldığı aktarıldı.
ALARK'ın bağlı ortaklığı Alarko Enerji'ye ait Tuzla'daki 23 bin 570 metrekarelik taşınmaz için KDV hariç 1 milyar 737 milyon 348 bin 750 TL bedelle Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi imzaladığı belirtilirken, KFEİN'in ABD'nin Delaware eyaletinde kurulması planlanan KafeinLabs Technology şirketine yüzde 100 iştirak ederek kurucu ortak olma kararı aldığı kaydedildi.
TERA'nın yatırım danışmanlığı faaliyet izni için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurma kararı aldığı, TOASO'nun boya biriminde devreye alınan yeni teknoloji ve optimizasyon çalışmaları sonucunda yıllık araç üretim kapasitesini 50 bin adet artırarak 500 bin adede yükselttiği bildirildi.
Ayrıca ANELE'nin bağlı ortaklığı Anel Yapı'ya ait Anel Yapı İş Merkezi binasının, ön anlaşma yapılan Akbank ve Denizbank'a 55 milyon dolar net bedelle satıldığı ifade edilirken, BRSAN'ın Gemlik Tesisleri'nde kullanılan spiral boru makine ve ekipmanlarının mevcut operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmaya devam edilmesine karar verdiği aktarıldı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2026 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.