Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-02 10:01:00

Risklere rağmen iyimserlik ağır basıyor

ABD-Çin gerilimi ticaret anlaşmasını etkilemeden yatışırken yatırımcıların ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik sürece odaklanması varlık fiyatlarının küresel ölçekte iyimser sayılabilecek bir zeminde hareket etmesini sağlıyor. Trump’ın ABD’deki protestoları sona erdirmek için daha fazla güç kullanılabileceğine yönelik söylemleri gerilimi artırıp moral bozsa da şimdilik genele yayılan büyük ölçekli bir etki oluşmuş değil. Bu noktada, protestoların daha çok değerli metallerde dalgalanmaya yol açtığını görüyoruz. Veriler ise yılın en zayıf çeyreğinde bulunmamız nedeniyle zayıf bir tablo ortaya koymaya devam ediyor. Ancak büyük resme baktığımızda ekonomilerde büyümenin beklendiği üçüncü çeyreğe doğru yol alıyor olmamızın risk iştahını canlı tutacak bir unsur olduğuna inanıyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da iyimserlik güç kazanıyor. Endeksin teknik görünümü uzun süredir olduğu gibi pozitif sinyaller vermeye devam ediyor. Bu noktada geçtiğimiz haftaki yükselişlerde aşılamayan 106 binin üzerinde kapanış yapılmasını son derece pozitif buluyoruz. Diğer taraftan kısa vadeli teknik göstergelerin yavaş yavaş aşırı alıma işaret eden bölgeye yaklaşmış olması ise dikkat çekiyor. Bu durum kâr satışı riskine kapı açsa da henüz geri dönüşe işaret eden güçlü bir sinyal oluşmuş değil. Kaldı ki, olası geri çekilmelerin 106 binin üzerinde karşılanması durumunda yukarı yönlü trendin korunacağını düşünüyoruz.

EUR/USD kazanımlarını koruyor. Son dönemde gerek küresel risk iştahındaki artışın dolara olan yönelimi tersine çevirmesi gerekse Perşembe günkü ECB toplantısı öncesinde zayıf makroekonomik veriler nedeniyle Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için daha fazla adım atacağına yönelik beklentiler paritenin göreceli olarak güçlü bir zeminde hareket etmesini sağlıyor. Beklentiler ve kazanılan momentum paritenin en azından ECB toplantısına kadar iyimserliğini koruyabileceğine işaret ediyor. Diğer taraftan teknik görünüm pozitif sinyaller verse de paritenin daha fazla güç kazanıp kazanmayacağını anlamak için mevcut seviyelerin bir süre daha korunması gerektiğini düşünüyoruz.

USD/TL 6,80’in üzerindeki seyrini sürdürüyor. Geride bıraktığımız haftada 6,84’ün üzerini gören USD/TL yeni haftaya ise küresel risk iştahındaki toparlanmanın da desteğini arkasına alarak daha ılımlı bir zeminde başladı. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri ise uzun bir süre 600 baz puanın üzerinde seyrettikten sonra 550 baz puana doğru geri çekilmiş durumda. Bu durum TL üzerindeki baskının azalması bakımından önemli olmakla birlikte mevcut seviyelerin hem Türkiye’nin tarihsel ortalamasına hem de diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla TL lehine anlamlı bir iyileşme olması için CDS primlerinin aşağı yönlü hareketini sürdürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan PMI imalat endeksi ise Mayıs'ta 40,9 seviyesine yükselmesine karşın korona virüs salgınını önlemek için alınan önlemler nedeniyle sektörde daralmanın devam ettiğini gösteren bir tablo ortaya koydu.   

Ons altında haber akışına hassasiyet yüksek seyrediyor. ABD ile Çin arasında Hong Kong nedeniyle ortaya çıkan gerilimde Trump’ın yaptığı açıklamaların tansiyonu düşürmesi risk iştahının da destek bulmasını sağladı. Bu noktada özellikle ticaret anlaşmasını olumsuz etkileyecek bir sürecin oluşmaması risk iştahının korunması bakımından son derece önemli.  Diğer taraftan jeopolitik tansiyonun azalması güvenli liman algısından olumlu etkilenen altın için ise negatif bir tablo çiziyor. Ancak ABD’de süregelen protestolar azalan jeopolitik risklerin yarattığı negatif etkiyi telafi ederek altına güçlü bir destek verdi. Bu kapsamda altının ons fiyatının yeniden 1740 doların üzerini test etmeye başladığını görüyoruz. Teknik görünüm iyimser bir tablo ortaya koysa da altının haber akışına hassasiyetinin yüksek seyretmesi nedeniyle her iki yöne doğru da hareket alanının korunduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla kısa vadede volatilitenin yüksek seyredeceğini düşünüyoruz.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.