Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-07 11:37:00

Euro Dolar karşısında güç kazanmaya devam edecek mi?

Avrupa bahar aylarında koronavirüs pandemisinin merkezi haline geldikten sonra oluşan panik ortamı, salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler ve ekonomilerin kapanması Euro Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik bir tahribat yarattı. Euro Bölgesi pandemi öncesinde de birtakım yapısal problemlerle başa çıkmaya çalışıyordu. 2000'li yılların başındaki Birleşik Avrupa hayali gerek siyasi gerek ekonomik problemlerin gölgesinde kaldı. Mülteci akını, Brexit, yaşlanan nüfus, üye ülkeler içerisindeki ayrışmalar, yüksek borçluluk oranları ve mali problemler yaşlı kıtanın pesimist bir havaya bürünmesine neden oldu. Geçtiğimiz aylarda telekonferans yoluyla görüşen Merkel ve Macron yeni bir teşvik paketi için harekete geçti. Fransa ve Almanya koronavirüs pandemisinden en ağır etkilenen Avrupa Birliği ülkelerine hibe ödemeleri için 500 milyar Euro ve toplamda 750 milyar Euro tutarında yardım paketi konusunda kısmen anlaşma sağladı. AB Konsey başkanlığını devralmaya hazırlanan Merkel, herkesin kurtarma paketinin fark yaratacak şekilde tasarlanması gerektiğini bildiğini, zamana karşı yarıştıklarını, Temmuz ayında bir anlaşma olmasının iyi olacağını ifade etti. Merkel AB Liderler Zirvesi'ne AB bütçesi ve kurtarma fonu konusunda anlaşmaya varma isteğiyle gideceğini ve bunun için yoğun bir şekilde çalışacağını belirtti. "Bu yaz bir anlaşma olması lazım. Başka bir seçenek düşünemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.  Avrupa Konseyi 17 ve 18 Temmuz tarihinde Covid-19 salgınının Avrupa ekonomisi üzerinde yarattığı ekonomik ve sosyal tahribatı minimuma indirebilmek için yeni bir kurtarma paketi için Brüksel'de bir araya gelecek. Pandemi nedeniyle işini kaybeden çalışanlara, işletmelere ve hükümetlere yardım eli uzatılması planlanıyor. Avrupa Birliği için var olmanın yolu bir olmaktan geçiyor. 
Son dönemde açıklanan PMI verileri Avrupa ekonomisinin beklenenden hızlı bir şekilde toparlanmaya devam ettiğini ortaya koysa da ECB Başkanı Lagarde'ın açıklamaları toparlanmadan ziyade ekonomide dönüşüm olacağına işaret ediyor. ABD ekonomisinde ise yükselişe geçen vaka sayılarına rağmen pozitif bir hava var. İstihdam verilerindeki artış ABD ekonomisindeki toparlanmayı teyit ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan ISM İmalat verisi son 13 ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Powell verinin umut verici olduğunu ifade etse de istihdam piyasasındaki tam manada toparlanmanın zaman alabileceğinin altını çizdi.

ECB'nin likidite desteğinin etkileri olumlu olsa da koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri ek mali desteğe olan ihtiyacı da artırıyor. Euro Dolar paritesi Almanya ve Fransa arasındaki görüşmeler sırasında iyimser beklentilerin etkisiyle 1.14 seviyelerini test etmişti. Sonrasında somut bir gelişme olmaması nedeniyle tekrardan 1.11 seviyelerine yöneldi. Euro Dolar paritesi oldukça geniş bir bant içerisinde hareket ediyor. Bunda haber akışına bağlı olarak değişen risk algısının payı oldukça fazla. Güvenli varlık talebinden destek bulan Dolar, iyimser beklentilerin artışa geçmesiyle birlikte değer kaybederken, terazi Euro'nun lehine dönüyor. Risk iştahı yeni  haftada gelen makroekonomik verilerin etkisinde olumlu seyrediyor. ABD'de işsizlik oranı üst üste ikinci ayda da düşerken, tarım dışı istihdam verisinin 4.8 milyon ile beklentilerden iyi gelmesi ekonomideki hızlı toparlanmaya işaret ediyor.

Teknik açıdan incelendiğinde Euro'nun önemli bir trend değişimini ifade eden "golden cross" sinyalini tamamladığı Grafik 1'de görülebiliyor. Makroekonomik ve siyasi açıdan incelendiğinde ise teknik açıdan alım sinyali veren Euro Dolar paritesi için teşvik paketi önemli bir katalizör olacak. Bu süreçte Dolar endeksi de yükselme konusunda çok istekli bir görünüm sergileyemiyor. Dolar endeksi 97 seviyelerinde sıkışırken, paketin onaylanması durumunda Euro'nun global bazda güç kazanması ve 50 aylık ortalama olan 1.14 seviyelerine yönelmesi beklenebilir. 22 günlük ortalama olan 1.1225 seviyelerin üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda ise 1.1385 seviyeleri gündeme gelecektir. Geri çekilmelerde ise 1.1225 ve 1.1165 seviyeleri takip edilebilir. 2008 yılından bugüne oluşan trend, Euro'nun orta ve uzun vadede 1.15-1.17 seviyelerine doğru güç kazanabileceğine işaret ediyor.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.