Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-30 09:49:00

Aşı umudu ile nisan rallisi

Piyasalarda Nisan rallisinde “umut” hep vardı.  Covid19 hastalığına karşı ilaca ilişkin umutların güç kazanması risk iştahı ve hisse piyasalarını destekledi. Dün ABD'de endeksler % 3.5'a kadar yükseliş sergilerken aybaşından beri ABD’de yükselişler % 14’ü aştı. Bu sabah asyada % 3e varan yükselişler gözüküyor.

 

Bu noktada iki kıtadan iki ilaç girişimi önde görünüyor. İlki ABD'de ilaç şirketi Gilead Sciences yaptığı açıklamada Remdesivir ilacına ilişkin üçüncü aşama test sonuçlarını paylaştı. Şirket ilk sonuçların olumlu olduğunu belirtti. New York Times gazetesi,  Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) ilacı onaylamayı planladığını açıkladı.

 

Avrupa'da ise Almanya'daki Türk bilim insanlarının yönettiği BioNtech isimli şirket virüse karşı geliştirilen ilk aşıları insanlar üzerinde denemeye başladı. İlk aşamada 18-55 yaş arasındaki 200 kişiye aşı yapılacak. Şirket, Amerikalı Pfizer ile birlikte çalışıyor.

 

Dolar endeksi % 0.25 değer kaybederken gelişmekte olan ülke paralarının dolara karşı ortalamada % 0.7 değer kazandığı görüldü. Brezilya reali % 3.0, Meksika pesosu %2.1, G.Afrika Randı % 2.1, Rus Rublesi % 1.4 değer kazanırken TL de % 0.7 değer kazanarak 6.95'i gördü. Bu sabah da gelişmekte olan ülke paralarının değer kazanımının sürdüğü görülmektedir.

 

Dün akşam FED, ABD'de faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Ancak başkan Powell, "Ekonomik toparlanmanın güçlü olması için daha fazla desteğe ihtiyaç olacağını söyleyebilirim." diyerek hep destek tam destek tutumunu sürdürdü. Bugün de Avrupa MB'dan destek açıklamaları bekleniyor.

 

BIST-100 Endeksi dünü %0.88'lik yükselişle 101,595 seviyesinden tamamlamıştı. Nisan'ın son günü ve yarın tatil olduğundan haftanın son günü olan bugün de yükselişe devam ederek güzel bir final yapması beklenebilir.  TCMB bugün Enflasyon Raporu'nu açıklayacak ki enflasyon tahmini aşağı çekilebilir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 101 bine ulaştı. Ay sonunu iyi bitirmeye çalışıyor olabilir. 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.