Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-03 18:00:00

İmalat Sanayi PMI, Mayıs’ta 40,9’a yükseldi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mayıs’ta bir önceki aya göre 7,5 puanlık artışla 40,9’a yükseldi. Ocak ve Şubat aylarında, Mart 2018’den bu yana en güçlü seviyelerine ulaşmışken PMI 2020 Nisan’da eşik değer 50,0’nin oldukça altına gerilemişti. Sektörde yaşanan daralmanın sebebi ise tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını oldu.
 
Türk imalat sektörünün güçlü büyüme ivmesi yakaladığı bir dönemde ortaya çıkan Covid19 salgını nedeniyle üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama bir önceki aya göre daha düşük oranda gerçekleşti. Henüz virüs salgınının etkilerinin görülmediği Şubat ayında %1,6’lık imalat sanayi üretim artışı ve 52,4 seviyesinde gelen İmalat PMI verileri güçlü bir iyileşmeyi göstermekteydi.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranıMayıs’ta bir önceki aya göre 1 puanlık artışla %62,6 olarak açıklanmıştır. Covid-19 tedbirleri kapsamında, üretimin aksaması imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranını etkiledi. Özellikle Nisan ayıyla birlikte gerileme gösteren kapasite kullanım oranıyla birlikte sanayi üretim endeksinde de bir düşüş bekleniyor. Covid-19 nedeniyle yaşanan duraksama ile zayıf bir görünüm ortaya koyacağının sinyallerini veriyor.

 

İmalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin, ülke ekonomisine yön veren üst düzey yöneticilerinin, yakın geçmişe ilişkin değerlendirmelerinin, mevcut duruma ilişkin görüşlerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, imalat sanayinin kısa dönemdeki eğilimlerini yansıtacak bir gösterge olan reel sektör güven endeksi ise Mayıs’ta bir önceki aya göre 13 puanlık artışla 79,8 seviyesine yükseldi. Böylece Nisan ayındaki, Şubat 2009’dan bu yana görülen en düşük veri olan 66,8 seviyesinden toparlanma yaşandı.

Kaynak BMD
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.