Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-16 11:38:00

Çin 2.Çeyrek 2020’de yeniden büyümeye geçti

Çin, ülkenin GSYİH'sının bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre analistlerin beklentilerini aşarak ve ilk çeyreğin daralmasından geri teperek yıllık bazda %3.2 büyüdüğünü bildirdi. Çin'deki koronavirüs salgını kontrol altına almak için kilitlenmeler ve Pekin ekonomiyi desteklemek için teşvik tedbirleri uygulamaya koyduğunda ilk çeyrek büyümesi de bundan etkilenmişti ve yıllık bazda %6.8 daralmıştı. Ekonominin dip noktasından toparlanma momentumu açısından, şu aşamada daha etkili bir veri olacak dönemsel büyüme oranına baktığımızda da, 2Ç20 döneminde, bir önceki çeyreğe göre %11,5’lik büyüme olduğu görülmektedir. Orada da 1Ç20’deki %9,8’lik dönemsel küçülmeden gelindiğini görüyoruz.

Çin’de Covid-19 kaynaklı erken kilitlenme Şubat ayında ekonomik daralmanın zirveye ulaşmasına neden olmuştu. Krize ilk giren ve krizden ilk çıkan ülke olarak Çin şu anda ekonomik toparlanmada lider pozisyonda görünüyor. PMI verileri, özellikle toparlanmanın esas olarak iç talep tarafından nasıl körüklendiğini gösterdi. Ancak dış talep baskı altında kaldığı sürece, daha fazla toparlanma açısından sınırlayıcı etkisi olacaktır.

Daha güncel olan verilere baktığımızda; Haziran ayına ilişkin sanayi üretiminde yıllık bazda %4,8’lik artış görülürken, perakende satışları tarafında yıllık bazda %1,8’lik daralma meydana gelmiştir. Fabrika faaliyetinin artış eğilimine girmesinin aksine, talep tarafında geçen yıl seviyelerinin altında kalındığı gözlenmektedir. Kamu yatırımları ve PBOC faiz indirimleri ile ekonomi desteklenmeye devam edilecektir.


Kaynak Tera Yatırı

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.