Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-24 18:27:00

Babalar Gününde en çok tercih edilen markalar belli oldu

Araştırma %95 güven aralığında %3 hata payı ile 1067 görüşme olacak şekilde Aksoy Araştırma’nın Eşzamanlı mobil panelinde 22 Haziran 2020 günü gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Babalar Günü’nde tercih edilen hediye türleri ve markalarını ölçümlemektir. Örneklem seçiminde Türkiye temsili cinsiyet, yaş, sosyoekonomik statü ve NUTS1 bölge kotası gözetilmiştir.

Aksoy Araştırma tarafından gerçekleştirilen Babalar Günü'nde tercih edilen hediye türleri ve markaları araştırma sonuçlarını incelediğimizde babalar gününde hediye almayı tercih etmiş kişilerin oranı %64,3’tür. Cinsiyet bazlı incelediğimizde ise kadınların erkeklere oranla daha fazla hediye almayı tercih ettiğini görüyoruz. Kadınlarda hediye alma oranı %73,1 iken erkeklerde ise %55,5’e düşmektedir.

Babalar gününde en çok hediye alınan kişi %71,3 ile baba iken bunu %25,4 oranla eş, %22,4 oranla kayınpeder ve %12,3 oranla erkek kardeş/abi izlemektedir. Medeni durum ile cinsiyet bazlı çaprazladığımızda ise evli kadınların %77,9 oranla en çok eşlerine ve %60,4 oranla babalarına hediye aldıklarını bekar kadınların ise %81,7 oranla en çok babalarına hediye aldığını görüyoruz. Evli erkeklerin ise %71,4’ü babalarına hediye alırken bunu %35,5 kayınpederleri izlemektedir. Bekar erkeklerin ise %82 oranla en fazla babalarına hediye aldığını görmekteyiz.

Babalar Günü’nde herhangi birine hediye aldığını belirtenlere ve kendisine hediye geldiğini belirtenlere bu özel gün için genellikle ne tür hediyeleri tercih ettiklerini sorguladığımızda %89 oranla en çok giyim kategorisinin tercih edildiği görülmektedir. Kadınların erkeklere göre hediye tercihlerinde çeşitlilik gösterdiğini görüyoruz. Ancak sıralama olarak baktığımızda giyim kategorisi her ikisinde de ilk sırada kendini göstermektedir.

Bu yıl tercih edilen hediye türlerine baktığımızda ise %57,3 oranla gömlek, %37 oranla tişört tercihleri göze çarpmaktadır. Cinsiyet bazlı incelediğimizde yine ilk sıralarda giyim veya aksesuar kategorisinde hediye tercih edildiği görülmektedir.

%37,6 oranla LC Waikiki markası Babalar Günü’nde en çok tercih edilen marka olmuştur. Gömlek tercihinde LC Waikiki %33,9 oranla en çok tercih edilen marka olurken, bir gömlek markası olarak ortaya çıkan Tudors %16,7 oranla gömlek tercihinde ikinci sırayı almaktadır. Hemen ardından Koton, Kiğılı, Defacto, Süvari, Damat, Pierre Cardin, Polo, Mavi ve Altınyıldız markaları gelmektedir. Tişört tercihinde ise LC Waikiki %40,1 oranla en çok tercih edilen marka olurken, %14,8 oranla Defacto ikinci sırayı almaktadır. Ardından Kiğılı, Polo, Koton, Mavi, Altınyıldız, Nike, Pierre Cardin, Süvari, Adidas, Damat markaları gelmektedir. Alınan bu hediyelere harcanan miktarı sorguladığımızda ortalama olarak 158,8 TL harcama yapıldığı görülmektedir.

Son olarak Babalar Günü hakkındaki düşünceleri sorguladığımızda katılımcıların %23,2’si tüketim tuzağı olarak gördüğünü, %76,8’i ise sevdiğimizi hatırlamak ve paylaşımlarımızı kuvvetlendirmek adına anlamlı bir gün olarak gördüğünü ifade etmiştir. Bu oranın kadınlar ve erkekler arasında değişmediği gözlenmiştir. Ancak sosyoekonomik statü kırılımında baktığımızda orta üstü seviyeden orta altı seviyeye gidildikçe Babalar Günü’nün anlamlı bir gün olduğu görüşünün arttığını görmekteyiz. AB grubunda tüketim tuzağı görüşünün ağırlıklı olmasa da nispeten daha fazla olduğunu söylemek mümkündür.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.