Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-14 16:52:00

ABD enflasyonu harcama artışı desteğiyle artıda, talebin zayıf kalması bekleniyor

ABD’de Haziran ayında manşet TÜFE aylık ve yıllık bazda %0,6 artarken, aylık bazda çekirdek TÜFE %0,2 artış gösterdi. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek enflasyon %1,2 seviyesinde kalmaya devam ediyor.

 

Alt kalemlere baktığımızda; Haziran ayında benzin ve gıda tarafındaki artışlar dikkat çekiyor. Son düşüşlerden sonra, Haziran’da enerji kaleminin %5,1 ve benzin fiyatlarının %12,3 arttığı görülüyor. Gıda kalemi de bu dönemde %0,6 artış gösterdi. Giyim, barınma ve tıbbi bakım kalemlerinde fiyatlar Haziran ayında da artarken; ikinci el oto, ticari araç, eğlence ve iletişim tarafında fiyatlar aylık bazda gerilemiş görünüyor.

 

Ekonomide normalleşme aşaması ve açılmalar ile birlikte artan ticari faaliyet, harcamalar arttıkça fiyat baskısını da Haziran ayında yukarı yönlü olarak etkilemiş görünüyor. Bununla birlikte, halen mal ve hizmetlere olan talebin zayıf kalmasıyla beraber çekirdek enflasyon eğilimi açısından öngörülebilir sürede baskı altında kalma durumu devam edecektir. Pandemi dönemi yansımalarını enflasyon eğilimi ve beklentileri üzerinde görmeye devam edeceğiz. Doğal olarak, enflasyon görünümü şu aşamada Fed’i yolundan döndürecek bir kanıt ortaya koymuyor. Özellikle bozulan istihdam piyasası çerçevesinde artan işsizlik ve Trump’ın işsizlik yardımını kesme durumunun yansımalarını izlemek durumunda olacağız. Çünkü gelirlerin azalması insanların mal ve hizmet talep etme kabiliyetini olumsuz etkilediğinden, ekonomideki talep bileşenini baskı altında tutacaktır. Bu da harcamaların pandemi öncesi dönemin altında kalması demektir. Enflasyon baskısı oluşacaksa, bu daha çok geçici fiyat baskıları kaynaklı olacaktır ancak doğal bir artıştan konuşmak için erken görünüyor.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.