Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-09 17:00:00

Müzik, hareket ve felsefede kesişen dünyalar

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan eserlerin yer aldığı “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” sergisi kapsamında yeni bir etkinlik programı hazırladı. Müzik, dans ve felsefe konularına odaklanan, 18 yaş ve üzerindeki herkesin katılabileceği çevrimiçi etkinliklerin ilki 11 Temmuz’da yapılacak. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşen atölyeler 25 Temmuz’da sona erecek.
Pera Öğrenme, müze mekânında gerçekleşen etkinliklere ara verilen bu dönemde, çevrimiçi atölyelerle farklı yaş gruplarını sanatla buluşturmayı sürdürüyor. Pera Müzesi’nin Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar adlı koleksiyon sergisinden ilhamla hazırlanan Temmuz programında sanatseverleri, felsefe, müzik ve dans terapisi gibi farklı alanlarda ilgi çekici etkinlikler bekliyor.

Danny S. Lundmark’ın yürütücülüğünü üstlendiği Şarkını Yaz: Müzik Terapisi” adlı atölyede katılımcılar, sanatçı Antoine de Favray’ın İstanbul Panoraması eserinden yola çıkarak kentin tarihsel değişiminden esinlenen şarkı sözleri yazdıktan sonra, kendi özgün müzik eserlerini ortaya çıkaracaklar. Müzik terapisi uygulama örneklerinin paylaşılacağı atölyede, çeşitli müzikal araçlarla doğaçlama yapılacak. Eğitmen Lundmark, katılımcıların yanlarında iki adet kaşık bulundurmalarını istiyor.

Eğitmen Seda Güney eşliğinde düzenlenen Resimlerle Dans ve Hareket Terapisi” başlıklı atölyede katılımcılar, Kesişen Dünyalar sergisindeki eserlerden ilhamla farklı temalarda hareket doğaçlaması yapacak. Dans ve hareket terapisi ve uygulama örnekleri ile ilgili paylaşımlarının ardından, sanatçı Jean-Baptiste Hilair'in Yeni Cami ve İstanbul Limanı eserinden ilhamla hareket doğaçlaması ve Fausto Zonaro'nun İngiliz Elçisinin Kızı Tahtırevanda adlı eserinden yola çıkarak postür, kostüm ve güç temaları üzerine çalışılacak. Seda Güney, “Bu atölye bedenle ifade konusunda biraz merak, biraz keşif içeriyor. Bunun için bulunduğunuz mekanda hareket edebileceğiniz bir alan olması yeterli” diyor.

Temmuz atölyelerinin, eğitmen Özge Özdemir’in katılımıyla gerçekleşecek Felsefe Atölyesi” başlıklı son etkinliği ise “Sanat, tarihin kaydını tutabilir mi?” sorusundan yola çıkıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret eden Batılı elçiler, maiyetlerine aldıkları ressamlara ya da geldikleri yerde karşılaştıkları sanatçılara sipariş vererek resimler yaptırır. Geri dönerken hazırladıkları raporlarla birlikte bu resimleri de beraberlerinde götürürler. Resimlerin aslına sadık görsel belgeler olduğu varsayılır. Pera Müzesi’nin Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisi de bu resimlerden oluşur. Atölye katılımcıları, sergideki eserlerden ilhamla, bir resmin resmettiği şeyin aslına sadık olup olamayacağı üzerine felsefi bir soruşturmaya dahil olacak.

Atölye Programı

11 Temmuz Cumartesi, saat 14.00 – “Şarkını Yaz: Müzik Terapisi”

18 Temmuz Cumartesi, saat 14.00– “Resimlerle Dans ve Hareket Terapisi”

25 Temmuz Cumartesi, saat 14.00– “Felsefe Atölyesi: Sanat, tarihin kaydını tutabilir mi?”

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.