Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-09 12:37:00

Piyasalar endişelerden sıyrılmaya çalışıyor

Artan korona virüs vakalarının ekonomik toparlanma açısından risk teşkil etmesi son dönemde beklentilerden güçlü verilerin desteği ile yönünü yukarı çeviren varlık fiyatlarının momentum kaybetmesine neden oldu. Bu noktada yatırımcıların güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelmesi ile ons altının 1800 doları aştığını gördük. Vaka sayıları artmaya devam etse de Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kudlow’un ekonominin yeniden kapanmayacağına vurgu yapması ise piyasalar üzerindeki baskının belirgin şekilde azalmasını sağladı. Bu kapsamda virüs en önemli endişe kaynağı olarak kalsa da yeni güne başlarken daha iyimser fiyatlamalar görüyoruz. ABD borsalarının pozitif kapanışının ardından Asya da sabah saatleri itibariyle ılımlı seyrediyor. Bu da günün devamında pozitif bir piyasa görebileceğimize işaret ediyor. Makroekonomik veri tarafında ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları dışında önemli bir veri bulunmuyor. Nisan ayında 7 milyona yaklaşan başvurular yüksek kalmaya devam etse de her hafta azalıyor. Söz konusu eğilimin sürmesi ve bugün açıklanacak verinin önceki hafta açıklanan 1,4 milyonun altına gerilemesi bekleniyor.

 

BEKLENTİLERİMİZ

 

Borsa İstanbul 120 binin üzerini gördü. Son dönemde yurtdışı piyasalardan belirgin şekilde pozitif ayrışarak yoluna devam eden BIST-100 endeksi yurtdışındaki durgunluğun etkilerini hissetmeye devam etmesine karşın değer kazanma eğilimini sürdürerek 19 Şubat’tan bu yana ilk kez 120 bin puanın üzerini gördü. Endeks belirgin şekilde yukarı yönlü bir trend doğrultusunda hareket ederken önceki gün 35 milyar TL seviyesini de aşarak rekor kıran işlem hacimlerinin seyri de bu trendi teyit eder nitelikte. Dolayısıyla 124.500 seviyesi en güçlü hedef olarak kalmayı sürdürüyor.

EUR/USD yeniden 1,1350’nin üzerinde. Hafta içinde korona virüs vakalarının özellikle Amerika kıtasında ciddi oranlarda artış göstermesi risk iştahının geri çekilmesine neden olurken paritenin 1,1300’e doğru yaptığı denemelerin sonuçsuz kaldığını gördük. Virüs endişesi sürse de risk iştahındaki toparlanma neticesinde yukarı yönlü eğilim yeniden belirginleşmiş durumda. Bu noktada gün içinde 1,1380 direncinin aşılıp aşılmayacağını izleyeceğiz. Genel olarak baktığımızda dolar endeksinin son dönemde borsalar ile negatif korelasyonunun artmış olmasının ve Fed’in ucu açık varlık alımlarına devam etmesinin lehte bir zemin yarattığını söylemek mümkün.

 

USD/TL yatay seyrini sürdürüyor. Son dönemde oldukça dar bir bant aralığına sıkışan USD/TL belirgin bir değişim göstermezken volatilite de önemi ölçüde azalmış durumda. Hafta başında çizdiğimiz tabloya paralel bir seyir gerçekleşirken mevcut görünüm altında haftanın geri kalanında da kurda anlamı bir hareketlilik görmeyi beklemiyoruz. Ancak korona virüs vakalarının artmaya devam etmesi durumunda küresel risk iştahı daha fazla daralabileceği için gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı topyekûn zayıf bir performans sergileyebilir.

 

Ons altın 1800 doları da aşmayı başardı. Korona virüs vakalarındaki artışın yatırımcıları güvenli liman olarak kabul edilen varlıklara yöneltmesi ons altının Kasım 2011’den bu yana ilk kez 1800 doların üzerine yükselmesini sağladı. Mevcut durumda ana hedef kapanış bazında zirve olan 1882 dolar olarak gözüküyor. Ancak Kasım 2018’de başlayan ve bugüne kadar devam eden ana trendde 1820 dolar bir direnç olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla teknik açıdan bu bölgede zorlanılması muhtemel. Buna karşın virüs endişesinin devam etmesi durumunda altının önemli bir baskı hissetmesini beklememek gerekir. 

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.