Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-07 10:02:00

Odak noktasında ABD istihdam rakamları var

ABD Temmuz ayı istihdam rakamları bugün TSİ 15.30’da açıklanacak. Geride bıraktığımız ayda tarım dışı istihdamın 1,5 milyon kişi artış gösterdiği tahmin edilirken işsizlik oranının ise %11,1’den %10,5’e gerilemesi bekleniyor. Diğer taraftan saatlik kazançlarda ise yıllık bazda %4’ün üzerinde büyüme öngörülüyor. Hatırlanacağı gibi Başkan Trump hafta içinde yaptığı açıklamada bugünkü verinin çok güçlü olmasını beklediğini dile getirmişti. Ancak önceki gün açıklanan ADP özel sektör istihdam rakamının 1,5 milyon civarında yoğunlaşan beklentilere karşın sadece 167 bin kişi artış göstermesi ve ISM hizmet endeksinde istihdam alt kaleminin 43,1’den 42,1’e gerilemesi bugünkü verinin gücüne ilişkin soru işaretleri yaratıyor. Bu noktada zayıf bir veri görülmesi durumunda ABD-Çin gerilimi nedeniyle halihazırda düşük olan küresel risk iştahının daha da daralması şaşırtıcı olmayacaktır.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da değer kaybı artıyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana sert değer kayıplarına maruz kalan BIST-100 endeksi dün de %5’in üzerinde değer kaybederek Mayıs ayı sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Teknik açıdan bakıldığında endeksin görünümünün net şekilde aşağı yönlü riskler içerdiğini görüyoruz. Özellikle 200 günlük hareketli ortalamanın kırılmasının ardından görünüm daha da bozulmuş durumda. Mevcut durumda Mart-Temmuz arasındaki yükselişin %50 Fibonacci düzeltme seviyesi olan 1015 seviyesinin ilk güçlü destek olduğunu söyleyebiliriz. Bu seviyenin de kırılması durumunda endekste görünüm daha da bozulabileceği için tepki alımlarının gelip gelmeyeceğini takip edeceğiz. Yeni güne başlarken küresel risk iştahının ABD-Çin gerilimi nedeniyle düşük olması ise Borsa İstanbul açısından da şartları zorlaştırıyor.

Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD

PSAR

ENJSA

AL

AL

AL

AL

EREGL

AL

AL

AL

AL

 

 

EUR/USD gücünü koruyor. EUR/USD 1,19’un üzerini test etmeye devam etse de şimdilik bu bölgede kalıcı olmasını sağlayacak momentumu yakalayabilmiş değil. Ancak özellikle Euro Bölgesi ve ABD tahvil faizleri arasındaki faiz farkının EUR lehine çalıştığını söylemek mümkün. Bugün ise özellikle ABD istihdam rakamlarının ortaya koyacağı tablonun paritenin haftayı nasıl kapatacağında belirleyici olacağını düşünüyoruz. Özellikler verilerin beklentileri karşılayamaması durumunda halihazırda baskı altında olan doların daha fazla güç kaybı ile karşılaştığını görebiliriz. 

 

TL’de sert değer kayıpları devam ediyor. Son dönemde, destekleyici adımların da etkisiyle, oldukça dar bir bant aralığına sıkışarak işlem gören kurlar mevcut rezervler göz önünde bulundurulduğunda TL’yi daha fazla savunabilmek için ek kaynak gerekebileceğine yönelik algı ile sert şekilde yukarı yönlü tepki vermeye başladı. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin göreceli yüksek seyri de yatırımcıların TL pozisyon taşımaya çok sıcak bakmadığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Kurların denge bulabilmesi için öncelikle volatilitenin azalmasının, swap piyasasının normalleşmesinin ve bu kapsamda TL’ye erişim kısıtlamalarında muafiyetlerin genişletilmesinin piyasaların ihtiyaç duyduğu güvenin yeniden tesis edilmesi adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan TCMB’nin ise faiz silahını şimdilik kullanmayacağına inanıyoruz. Bu noktada, kurlarda yükselişin devam etmesi durumunda, enflasyonun seyrine de bağlı olmakla birlikte, likidite ve makroihtiyati sıkılaştırmanın öncelikli seçenekler olacağına inanıyoruz. 

Güvenli liman alımları ons altını zirvede tutuyor. Dünyada toplam korona virüs vaka sayısı 19 milyonu aşarken bunun ekonomik aktiviteyi negatif etkileyebileceğine yönelik algı değerli metallere yönelimi desteklemeye devam ediyor. Kaldı ki, ABD tahvil faizlerinin düşük seyrini sürdürmesi ve dolardaki zayıflık da değerli metallerin değer kazanmasını kolaylaştırıyor. Bu kapsamda kısa vadede lehte seyrin devam ettiğini söylemek mümkün. Ancak sert yükselişin kâr satışı riskini canlı tuttuğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle aşı tarafında somut bir sonuca ulaşılması güvenli liman ihtiyacını azaltacağı için değerli metallerden çıkışı tetikleyebilir.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.