Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-16 15:19:00

TÜKODER Başkanı Aziz Koçal turizm sözleşme fesihlerine uygulanan değişiklikleri değerlendirdi

“Tüketiciyi koruma amaçlı her iki maddenin de uygulanabilirliği tüketicinin onayına bırakılmıştır. 
Korona virüsünün yayılmasını önlemek amaçlı uygulanan tedbirler nedeniyle vatandaşların programlanan tatil programları alt üst olmuştur. Alınan tedbirler çerçevesinde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle tüketici önünü göremediğinden bir çoğunun da tatil programının süresi geldiğinden tur şirketleri ile yaptıkları sözleşmeleri fesih taleplerini ilgili tur şirketlerine bildirdiler ancak tur şirketleri tüketicinin yasal hakkı olan bu taleplerini yerine getirmeyerek tüketiciyi oyalama yoluna giderek başka alternatifler vatandaşa sunmaya başladılar. Elbette tüketiciye sunulan alternatiflerde mutabakat sağlanıyor ise sorun ortadan kalkıyor, ancak tatil programını iptal eden ve bu yıl tatil yapma fırsatı olamayacak vatandaşlarımızın iptal taleplerinin yerine getirilmesi yaptıkları ödemelerin iadesi gerekirken, tüketicilerin mağduriyeti sürmektedir. 
Ticaret Bakanlığına yansıyan şikayetler çerçevesinde bu tebliğin çıkarıldığını anlıyoruz. “

“Tüketicinin normal uygulamada paket turların düzenleme tarihinden 30 gün öncesine kadar  hiçbir cezai şart yada kesinti ödemeden sözleşmeyi fesih hakkı olup, bedel iadesinin de sözleşme fesih bildiriminin tur düzenleyicisi yada aracısına iletilmesine müteakip 14 gün içerisinde iadesi zorunludur. 
Bu zorunluluk halen devam etmekle birlikte Bakanlık tur düzenleyicisi veya aracısı ile tüketicinin anlaşması durumunda ikinci bir alternatif getirmiştir. “

“Bakanlık bu tebliğ hazırlanırken, geri ödemelerde yeni tebliğ hükümlerinin uygulanmasında yasal faiz uygulamasını koymalıydı.  Ticaret Bakanlığı bu tebliğ uygulamasını kaldırmalı normal uygulama olan 30 gün önceden bildirim halinde şirketler yasadan kaynaklı tüm sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmeli,  yada yeniden gözden geçirerek, tebliğ hükümlerinden yararlanmak isteyen tur şirketlerinin geri ödemesinde mutlaka faizi ile geri ödeme seçeneğini de eklemelidir.  Ancak bu şekilde adalet sağlanmış olur.”

“Bu tebliğde güçlü olan tur şirketleri korunmuştur, tüketicinin emanet parasını ucuz kredi olarak kullanma hakkı verilmiş, tüketici pazarlık masasına mahkum edilmiştir. 
Tur şirketleri burada tüketiciye benim verdiğimle yetin yoksa çok zor alırsın algısının yerleşmesini sağlayacaklardır. “


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.