Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-27 08:32:00

Икономистите са песимистични към икономическото бъдеще на САЩ.

Избухването на нов тип корона вирус (COVID-19) в САЩ продължава да се разпространява. Според доклада в Ройтерс, оценките на икономистите за американската икономика са станали още по-песимистични.

Очаква се икономиката на САЩ да се свие с 40,4 процента през второто тримесечие. През третото и четвъртото тримесечие икономиката на САЩ няма да расте и  ще намалее с 9 процента през цялата година. Догодина картината няма да е по-различна.

Международният валутен фонд (МВФ) по-рано прогнозира, че американската икономика ще се свива с 37 процента годишно през второто тримесечие и с 6,6 процента през цялата година.

Американският икономист Дейвид Мерикъл от Goldman Sachs заяви, че в някои щати трябва да бъдат спрени повечето дейности за потребление, за да се контролира разпространението на вируса, но застоя в процеса на рестартиране на икономиката ще причини дългосрочни щети на бизнеса и пазара. 

Пол Ашърт от капиталовата икономика заяви, че ако Федералният резерв провежда ултра-свободна политика, Конгресът може да предостави повече финансова подкрепа, но мерките му за предотвратяване на огнища могат да направят брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ по-нисък от нивото преди избухването на вируса. Той заяви, че равнището на безработица в САЩ може да остане високо през следващите няколко години.

От друга страна, допълнителните 600 долара на седмица федерална субсидия за безработното население ще бъдат спрени по-късно този месец в плана за икономически стимули в САЩ. 

Китайско международно радио


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.