Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-05 09:55:00

Nötr risk iştahıyla güne başlıyoruz

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Nötr risk iştahıyla güne başlıyoruz. ABD'de teşvik paketi ile ilgili görüşmeler ve ABD - Çin ticaret anlaşmasına yönelik haber akışı izlenirken, vadeliler bu sabah yatay. Asya'da da birkaç borsa dışında alımlar sınırlı. Bugün veri tarafında ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve küresel çapta hizmet PMI rakamları takip edilecek. Öte yandan, Dolar küresel çapta değer kaybetmeye devam ediyor. Mevcut faiz ortamı ve Dolar'daki değer kaybıyla birlikte Ons Altın'da da yükseliş sürüyor. Ons Altın bu sabah 2.030'lu seviyelere kadar yükseldi. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de hafif alıcılı. Dün değer kazanan TL ile birlikte 6,90'nın altına kadar gerileyen ve günü de 6,90'dan kapatan Dolar /TL ise bu sabah dünkü kapanışın hafif üzerinde seyrediyor. Yurtdışı piyasalarda gecelik vadede lira faizlerinde gözlenen olağanüstü seviyeler yakından izlenirken, 5 yıllık CDS'imiz 583 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Dün BIST100 endeksinde de sert düşüş gözlenmişti. Geçen yıl mart ayı sonuna doğru yurtdışındaki faiz piyasasında da benzer hareketlerin ardından endekste yaşanan sert satışlar yerini kısa vadede toparlanmaya bırakmıştı.

 
      

 

MAKROEKONOMİ            

Bugün yurt içinde TSİ 10'da temmuz ayına ilişkin TCMB aylık fiyat gelişmelerine ilişkin raporu, TSİ 14.30'da ise temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kuru takip edilecek. Yurt dışında ise TSİ 16.45'te ABD temmuz ayı ADP özel sektör istihdam verisi  ve küresel ölçekte nihai hizmet PMI'ları takip edilecek.

Küresel hizmet PMI'larının da imalat PMI gibi genişleme bölgesinde gelmesi beklenmekte. ABD'de ise beklenti temmuz ayındaki artan vaka sayısının da etkisiyle daralma bölgesinde kalması yönünde. Ayrıca temmuz ayı ADP verisinin de geçen aya göre azalması ve 1,2 milyon kişi gelmesi beklenmekte. Son iki haftadır işsizlik maaşı başvuruları artarak istihdam piyasasına yönelik olumsuz sinyaller vermekte. Temmuz ayında tüketici güveni özellikle düşük seviyelerde kaldı. Olumsuz gelen istihdam verileri ve düşük tüketici güveni teşvik paketine ilişkin gelişmeleri önemli kılmakta.

Dün açıklanan veriler;

Temmuz ayında TÜFE beklentilerden iyi gelerek. aylık %0,58 arttıYıllık enflasyon da böylece %12,62 seviyesinden %11,76 seviyesine geriledi. Kur ve emtia hareketlerinin yansımalarının izlendiği ÜFE verisi, temmuz ayında aylık %1,02 artış sergiledi. ÜFE yıllık %6,17 seviyesinden %8,33'e yükseldi.  Çekirdek enflasyon olarak yakından izlenen C endeksi yıllık %11,64 seviyesinden %10,25'e geriledi. TÜFE sepetindeki 418 maddenin 253'ünde bu ay fiyat artışı görüyoruz. Haziran ayında 290 maddede fiyat artışı görmüştük. Dolayısıyla geçen aylara göre hem çekirdek göstergelerde hem de yayılım endeksinde daha olumlu bir görünüm var.

Salgın sonrası faaliyetlerine yeniden başlayan ulaştırma sektörünün bu ayda enflasyona katkı yaptığı fakat etkisinin azaldığı gözlenmekte. İTO Istanbul Ücretliler Endeksi görünümüne benzer şekilde giyim ve ayakkabı ve gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri enflasyonu düşürücü etki yaptı. Diğer kalemler ise artırıcı etkide bulundu. Ayrıca kamu bankaları öncülüğünde faiz indirimlerinin de yurt içi talebi artırmasının özellikle konut kalemini etkileyerek manşet enflasyona katkı yaptığı görülmekte. Ulaştırma kalemi, 0,37 puanla geçen ay olduğu gibi enflasyona en yüksek katkıyı verirken, onu 0,18 puanla ev eşyası izledi. Ayrıca TCMB'nin son enflasyon raporunda ve toplantı özetinde dikkat çektiği üzere hizmet sektörü kaynaklı fiyat artışlarında azalma olduğunu görmekteyiz. Örneğin lokanta ve oteller kaleminin geçen aya göre fiyat artışına katkısının gerilediğini görmekteyiz. Ayrıca yıl sonuna kadar belli sektörlerde yapılan KDV indirimleri de enflasyon görünümüne olumlu katkı sunacaktır.

Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini son enflasyon raporunda %7,4'ten %8,9'a yükseltmiş ve iki  toplantı üst üste çekirdek eğilimlerdeki yükselişe dikkat çekerek faizleri sabit bırakmıştı, son enflasyon raporunda ise yılın ikinci yarısında arz yönlü etkilerin kaybolacağını ve talep kaynaklı dezenflasyonist etkilerin belirginleşeceğini belirtmişti.

Şekil 1. Aylık %0,58 artış gerçekleşen enflasyonun kaynakları


Temmuz ayına ilişkin imalat PMI Şubat 2011'den beri en yüksek rakam olan 56,9 gelerek ekonomik toparlanmaya ilişkin güçlü sinyal verdi. Alt bileşenlerde üretim, yeni siparişler, yeni ihracat siparişleri ve istihdam da yükselişler görülmekte. Raporda ayrıca ağustos 2017'den beri birikmiş işlerin ilk kez artmakta olduğu, bunun da stokların erimesine sebep olduğu vurgulanmakta. Ayrıca tedarik zincirindeki aksamalara dikkat çekilirken girdi fiyatlarının arttığı belirtilmekte.

Ayrıca ekonomik aktivitedeki toparlanmayı gösteren bir başka veri de temmuz ayı dış ticaret verisi oldu. İhracat aylık %11,5 artarak 15 milyar USD seviyesine geldi ki 2020 senesinin en yüksek rakamı olurken, salgın öncesi seviyeleri aştı. İthalat ise temmuzda 17,6 milyar USD olurken, ihracatın itahalatı karşılama oranı da %82,6'dan %84,5'e yükseldi.

TCMB Analitik Bilanço verisine göre 30 Temmuz haftasında dış varlıklar 95,1 milyar USD seviyesinden 92,3 milyar USD seviyesine gelerek 2,8 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93 milyar USD seviyesinden 90,2 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise  60 milyar USD seviyesinden 59,5 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,2 milyar USD azalarak 28,8 milyar USD seviyesinden 26,5 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB'nin kendi bünyesinde yaptığı swaplar yaklaşık 0,3 milyar USD rezervleri azaltıcı yönde etkide bulundu.

Dün ABD'de haziran ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklandı. Veri aylık %6,2 artarak beklentileri aştı.

ŞİRKET HABERLERİ 

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 04.08.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Pozitif) payları ile ilgili olarak 5,51-5,63 TL fiyat aralığından 6.524.760 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %69,34 sınırına ulaşmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 8 adet Migros ve 2 adet Migros Jet formatında toplam 10 satış mağazası Temmuz ayı içerisinde hizmete açılmıştır.31 Temmuz 2020 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.242 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 42 olmak üzere toplam 2.284'tür.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY'de örgütlü Hava-İş Sendikası şirketin çalışan ücretlerinde %30-50 indirim teklifini reddetti. Sendika, THY'nin toplu iş sözleşmesi (TİS) maddelerininuygulanmaması talebinin de sendikanın kırmızı çizgisi olduğunubelirtiyor. (Kaynak: Reuters)

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB'nin 2020 yılının ikinci çeyreğindeki solo net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %9,5 oranında artarak 168,3mn TL'ye yükselmiştir. Piyasanın kar beklentisi 162mn TL iken, bizim beklentimiz 163mn TL idi. İkinci çeyrek karı sonrasında Banka'nın 2020 Ocak - Haziran dönemi net dönem karı 322mn TL'ye ulaşırken, yıllık %16,5 oranında düşüş göstermiştir. Banka'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %4,4 oranında artarak 468,1mn TL'ye yükselmitşir. Net ücret ve komisyon gelirleri ise bir önceki çeyrekte yaşanan yüksek artışın ardından bu çeyrekte %62,5 oranında gerilemiş ve 8,1mn TL olmuştur. Banka'nın ticari karı 8,7mn TL artarak 16,7mn TL'ye çıkmış ve karı desteklemiştir. Operasyonel giderler de %9,2 oranında gerileyerek 52,1mn TL'ye düşmüş ve karı destekleyen bir diğer unsur olmuştur. Banka'nın karşılık giderleri ise %2,6 oranında artarak 2Ç2020'de 229,1mn TL'ye yükselmiştir. Banka bu çeyrekte özkaynak yöntemi uygulanan ortaklıklardan 4,8mn TL gelir elde etmiştir. TSKB'nin net faiz marjı ilk çeyrekte önemli bir değişim göstermemiş ve %4,26 olmuştur. Banka'nın özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %12,3 ve %1,4 olarak gerçekleşmişlerdir. Banka'nın takipteki krediler oranı da önemli bir değişim göstermemiş ve %3,43 olarak gerçekleşmiştir. Son olarak TSKB'nin sermaye yeterlilik rasyosu ise 286 baz puan artarak %20,35'e yükselmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulunun 23/07/2020 tarihinde onayladığı izahname çerçevesinde Borsa Birincil Piyasa'da halka arzı gerçekleştirilen Fade Gıda Yatırım Sanayi Ticaret A.Ş.'nin, 66mn TL nominal değerli sermayesini temsil eden payları Kotasyon Yönergesinin 8'inci maddesi uyarınca kota alınmış olup, halka arz edilen 18mn TL nominal değerli payları 06/08/2020 tarihinden itibaren 2,40 TL/pay baz fiyat ve "FADE.E" kodu ile Borsamız Ana Pazar'da (Grup 1) sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 500binTL olarak belirlenmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2Ç2020'deki net dönem karı (konsolide) 77,5mn TL gerçekleşerek yıllık %24,3 oranında artış göstermiştir. Piyasanın ikinci çeyrek ortalama kar beklentisi 63mn TL idi. Diğer yandan, Şirket'in genel teknik bölüm dengesi de yıllık %81,1 oranında artış göstererek 70,9mn TL'ye yükselmiştir. İkinci çeyrek karı sonrasında ise Şirket'in 2020 yılının ilk yarısındaki net dönem karı 119,1mn TL olarak gerçekleşmiş ve yıllık olarak %5,0 oranında artış göstermiştir.

Fonet Bilgi Teknoloji (FONET, Pozitif): Şirketin 2020 2. çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %129,7 oranında artmış ve 7,7mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,4 oranında artmış ve 16,6mn TL olmuştur. Satışların maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında azalmış ve buna bağlı olarak brüt kar %92 oranında artmıştır. 2Ç2020 operasyonel giderleri 1,9mn TL artmış ve 4,1mn TL olmuştur. Esas faaliyet karı ise 7,3mn TL'ye ulaşmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 3,7mn TL idi. Vergi öncesi karı 7,5mn TL olan şirketin 0,3mn TL vergi geliri sonrası 2.çeyrek net dönem karı 7,7mn TL olmuştur. 2.çeyrek rakamları ile birlikte şirketin 2020 yılı ilk altı ayındaki karı 11,2mn TL'ye ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl ise 6,8mn TL idi.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,76 seviyesinden %7,72 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 229 milyar TL ile 193 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 36 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,55 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,50-%0,56 bandında hareketin ardından, %0,51 seviyesinden günü düşüşle kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 41 baz puana varan yükselişler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.