Reklam
Vakıfbank 970x250
Tarih : 2026-02-19 15:37:18

Ocakta konut satışları geriledi

Halk Yatırım'ın analizine göre, bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7’lik azalışa işaret etti. Gerilemenin özellikle ikinci el konut satışlarında daha belirgin olduğu görüldü.

Ocak ayında ilk el konut satışları yıllık bazda yüzde 2,1 düşüşle 34 bin 69 adet olurken, ikinci el konut satışları yüzde 5,9 azalarak 77 bin 411 adet olarak gerçekleşti. Toplam satış hacmindeki daralmaya karşın, ipotekli konut satışlarında artış kaydedildi. İpotekli satışlar yıllık yüzde 15,7 yükselirken, diğer satış türlerinde yüzde 8,3 düşüş yaşandı.

Yabancılara yapılan konut satışları ise Ocak ayında yıllık bazda yüzde 20,8 azalarak 1.306 adet oldu. Yabancıya satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 1,2 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 1,4 seviyesindeydi.

Halk Yatırım, açıklanan verilerin gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) sektörü hisselerine kısa vadede “negatif” yansıyabileceğini değerlendirdi. Yıla zayıf satış rakamlarıyla başlanmasının sektörde baskı unsuru oluşturduğuna dikkat çekildi.

Bununla birlikte, politika faizinde gevşeme sürecinin devam etmesi halinde piyasa koşullarının daha destekleyici bir yapıya kavuşabileceği ifade edildi. Faiz indirimlerinin sürmesi durumunda konut kredisine erişimin kademeli olarak kolaylaşabileceği ve talebin artabileceği öngörüldü.

Raporda, sürdürülebilir kira geliri üreten ve net finansal borcu sınırlı olan GYO’ların mevcut ortamda daha olumlu ayrışabileceği belirtildi. Bu çerçevede, araştırma kapsamında yer alan Emlak Konut GYO ve Torunlar GYO’nun, olası faiz indirimlerinin desteğiyle finansal performans açısından benzerlerine kıyasla pozitif ayrışabileceği ifade edildi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.