Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-18 11:55:00

Aydınlatma için yılda 330 TL harcıyoruz

Elektrik kullanımının evlerdeki dağılımına bakıldığında ilk sırada beyaz eşyalar, ardından da aydınlatma geliyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com’un derlediği bilgilere göre ortalama bir ev tüketicisi aydınlatma için yılda 330 TL harcıyor. Aydınlatmadan tasarruf etmek için ampul seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. LED ampul kullanmak, geleneksel ampullere kıyasla yılda ampul başına 52 TL tasarruf ettiriyor.

Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com’un derlediği bilgilere göre beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 47,1’ini kullanıyor. Beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde 28 ile aydınlatma geliyor. Ortalama bir ev tüketicisi yılda 1.100 TL elektrik faturası öderken bunun yüzde 30’u aydınlatma için kullanılıyor. Yani ortalama bir ev tüketicisi, aydınlatma için yılda 330 TL harcıyor.

 

Lümen değerine dikkat edilmeli

Elektriği tasarruflu kullanmak ve aydınlatmadan en iyi verimi alabilmek için ampul seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. Ampul seçerken öncelikle ne kadar aydınlattığına bakılmalı. Bunun için de lümen değerine dikkat edilmeli. Lümen değeri ne kadar yüksek ise aydınlatma o kadar fazla oluyor. Tasarrufun en ideal düzeyde sağlanması için ışıksal verim oranına bakılmalı. Bu lümen değeri ile Watt cinsinden elektrik tüketiminin birbirine oranı. Lümen değerinin daha yüksek ancak elektrik tüketiminin en düşük olduğu ampuller en cazip ampuller olarak öne çıkmaktadır. Bir ampulün ne renk olduğu ise sıcaklığı ile anlaşılıyor. Düşük Kelvin sarı, büyük Kelvin beyaz ışık veriyor.

 

*Ampullerin renk görünümü görseline ekteki dosyalardan ulaşabilirsiniz.

 

Ampulün şekli de önemli

Ampul alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu şekli. Ampul seçerken sadece görsel olarak değil kullanacağınız alana göre de karar verilmesi gerekiyor. Çünkü ampulün şekli ışığı nasıl yansıttığını da etkiliyor. Örneğin tavandan sarkan bir aydınlatma için çubuk, spiral gibi çok yönlü ampuller tercih edilebilir. Lambada kullanmak için geniş mum ampul doğru bir seçenek olabilir. Işığı yanlış açıyla yayan bir ampul hem gözler için zararlı olabilir hem de mekanı istenildiği gibi aydınlatmaz. Bu nedenle ampulün nerede ne amaçla kullanılacağına dikkat edilmesi gerekiyor.

 

Yılda ampul başına 52 TL tasarruf

encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, LED ampul kullanmanın, geleneksel ampullere kıyasla yılda ampul başına 52 TL tasarruf anlamına geldiğini söylüyor. Farklı ampul çeşitleri ile günde ortalama 4 saat ampul kullanımı varsayımı ile 365 gün toplam tutarları ile standart ampule göre farka bakmak gerekirse:

 

 

Watt

Günde kaç saat

Kaç gün

Birim fiyat

Yıllık Maliyet (TL)

Standart Ampule Göre Fark (TL)

Standard

60

4

365

0,710

62

0

Halojen

42

4

365

0,710

44

19

Kompakt floresan

12

4

365

0,710

12

50

LED

10

4

365

0,710

10

52

LED ampullerin ömürlerinin diğer tüm ampullere kıyasla çok daha uzun olduğunu hatırlatan Kırım, “Çoğunlukla LED ampullerin ömürleri 50 bin saate kadar ulaşıyor, bu da günde 8 saatlik bir kullanımla 17 yıl anlamına geliyor. LED ampullerin fiyatı normal ampullerden daha pahalı olsa da standart ampullerden 50 kat, halojen ampullerden 20-25 kat, kompakt floresan ampullerden 8-10 kat daha uzun ömürlüdür. LED ampullerin maliyeti son yıllarda oldukça düşmüş olsa da diğer ampullere göre maliyeti biraz daha yüksek diyebiliriz. Ancak sadece sağladığı tasarruf bile kendini aylar içinde amorti etmesini sağlarken, ömrünün uzun olması da bir diğer faydası oluyor.”


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.