Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-13 09:17:00

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: TÜFE’deki güçlenmenin ekonominin seyrine ilişkin verdiği olumlu işaretlerle alıcılı seyir izledi

Dün ABD piyasaları beklentiden güçlü gelen TÜFE Temmuz ayı verisinin salgının neden olduğu krizin ardından ABD ekonomisinin stabilize olmaya başladığına işaret etmesi ile alıcılı seyir izledi. Ayrıca, aşı gelişmelerinin beraberinde, ek teşvik paketi görüşmelerinin beşinci gününde de sonuçsuz kalmasına karşın yatırımcıların önümüzdeki haftalarda paketin onaylanabileceğine yönelik beklentileri ile fiyatlamalarda öne çıkan politika iyimserliği de piyasaları destekledi. Nasdaq endeksi, teknoloji hisselerinde yaşanan yükselişler öncülüğünde %2,13 yükselişle 11.012,24 puandan kapanırken, S&P 500 endeksi %1,40 değer kazancıyla 3.380,35 puan seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %1,05 artışla 27.976,84 puandan kapandı

Avrupa’da fiyatlamalar: Politika iyimserliği ve aşı gelişmesinin desteğiyle alıcılı seyir izledi

Dün Avrupa piyasaları, hem ekonomilerde toparlanma görünümünü teyit eden makro veriler hem de aşı cephesinde yaşanan gelişmeler öncülüğünde genel olarak alıcılı seyir izledi. Özellikle dün Rusya’dan gelen açıklamaların ardından bu sabah ABD hükümetinin Moderna ile 100 milyon doz aşının üretilmesi ve dağıtılması için 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığına yönelik haberler piyasalardaki olumlu atmosferin temelini oluşturdu. Veriler cephesinde devam eden toparlanma görünümünü de piyasalardaki iyimserliği destekledi. ABD Temmuz ayı TÜFE verisi manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %1,0 ve %1,6 artışlarla beklentinin üzerinde gerçekleşti. Verideki görünümün genel olarak ekonomideki toparlanma görünümünün istikrarlı seyrini sürdürdüğünü göstermesinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri yükselişini devam ettirerek %0,68 seviyesini aştı. Euro Bölgesi cephesinde de, sanayi üretimi Haziran ayı verisi aylık bazda %9 artış kaydetti. Verinin beklentinin altında gelmesine karşın bölge ekonomisinde iyileşme eğiliminin sürmesi de risk algısındaki güçlenmeyi artırdı. FTSE 100 endeksinde kazançlar %1’i aşarken, CAC 40 ve DAX endeksleri sırasıyla %0,73 ve %0,39 artıda kapandı. Sektörler cephesinde telekom ve bankacılık sektörü hisseleri %1,5 yükseliş kaydederken, seyahat sektörü hisseleri %0,9 düşüş kaydetti.

Asya’da fiyatlamalar: Genel olarak pozitif seyir görülüyor

Bu sabah Asya piyasaları, dün ABD’de yaşanan gelişmelerin yansımalarıyla genel olarak pozitif seyir izliyor. Nikkei endeksi %1,87 yükselirken, Shangai endeksi %0,34 artıda. Taiwan Weighted ve KOSPI endeksleri %0,50 yükseliş kaydediyor. Hang Seng ve S&P ASX 200 endeksleri ise sırasıyla %0,18 ve %0,74 ekside fiyatlanıyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.