Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-06 13:43:00

Enfeksiyonlarda artış istihdam toparlanması açısından risk teşkil ediyor

ABD’de Haziran ayında 4,8 milyon istihdam artışına işaret eden raporun ardından, yarın açıklanacak olan Temmuz tarım dışı istihdam raporunda da 1,6 milyon kişilik bir artış olması bekleniyor. Buna karşın, istihdam piyasasına dair güncel sinyaller tahminlere ve bundan sonraki istihdam geri kazanım hızına dair riskleri aşağı doğru eğmektedir. Normalde çok güçlü bir ilişki kurmadığımız ADP verisi özel sektörün Temmuz ayında sadece 167 bin yeni iş eklediğini gösterirken, olağan haftalık işsizlik talepleri verisinde de yüksek seyir devam ediyor.

 

ABD’de vaka sayılarının artışının yeni belirsizlikler yarattığını ve ekonomik toparlanmanın hızını etkileyebileceğini görüyoruz. Bu durum istihdam piyasası dinamikleri açısından da geçerlidir, çünkü bu süreç içerisinde firmaların işe alım kararları yeni kilitlenmeler olabileceğinden dolayı yavaşlama eğilimi gösterecektir. Ekonominin açılma süreci ve firmaların yeniden işe dönmeleri sadece Nisan ayında kaybedilen 21 milyon işin, toplamda da 40 milyon işin bir kısmını geri getirmiş olsa da, bu geri gelen kısım küçük bir dilime tekabül ediyor. Pandemiden önceki işgücünün önemli bir kısmı boşta veya atıl olmaya devam ediyor. Yeni enfeksiyonlarla beraber pandemi dalgası büyürse, işe dönen kesimin de yeniden bu boşta veya atıl olan gruba dahil olması olasılığı yüksektir.

 

Trump yönetiminin hazırlamakta olduğu ekonomik destek paketinin halen kabul edilmemesinde ve müzakerelerin uzamasında yeni işsizlik yardımlarına dair ayrışmaların önemli etkisi var. Trump yönetiminin işsizlik yardımlarını kesmesine dayanak oluşturan etmen, 600 USD’lk yardımın çoğu kişinin maaşından yüksek olması ve bu nedenle yardım alanların işe dönmek istemeyebilecek olmalarıydı. Trump, tam zamanlı çalışmaya dönmeyi teşvik ederken ve ekonomik kapanmaya karşı direnirken son zamanlardaki enfeksiyon oranlarındaki artış firma yöneticilerini daha temkinli olmaya itiyor ve istihdam piyasası toparlanması da ivme kaybediyor. ABD’de hala günlük vaka sayısı 50 bin civarlarında ve ölümler de 1300 üzerinde.. Ekonomik aktivite ve istihdam dinamikleri açısından sürdürülebilirlik riski geçerliliğini koruyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.