Reklam
Vakıf Katılım900
Tarih : 2026-10-26 08:36:04

Piyasaların gündeminde merkez bankaları ve jeopolitik riskler var

Ahlatcı Yatırım, 26 Ekim 2026 tarihli günlük strateji raporunu yayımladı. Raporda, yurt içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak sektörel güven endeksleri, Kabine Toplantısı ve 2027 yılı bütçe görüşmeleri ile küresel piyasalardaki gelişmelere yer verildi. Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankasının (BOJ) bu hafta açıklayacağı kararların yakından izleneceği belirtildi.

Rapora göre Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, cuma gününü yüzde 0,92 düşüşle 11 bin 117 puandan tamamladı. Gün içinde 10 bin 707 ile 11 bin 245 puan arasında hareket eden endekste 11 bin 339 puan ilk direnç seviyesi olarak gösterildi. Bu seviyenin aşılması halinde 11 bin 561 ve 11 bin 877 puanların takip edilebileceği, aşağı yönlü hareketlerde ise 10 bin 801, 10 bin 485 ve 10 bin 263 puanların destek konumunda olduğu aktarıldı.

Yurt içinde TÜİK'in ekim ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerini saat 10.00'da açıklayacağı bildirildi. Eylül ayında hizmet sektörü güven endeksinin 111,9, perakende ticaret sektörü güven endeksinin 111,3 ve inşaat sektörü güven endeksinin 83 seviyesinde gerçekleştiği hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 15.00'te Kabine Toplantısı'na başkanlık edeceği, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunun ise yarın 2027 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay raporlarını görüşmeye başlayacağı kaydedildi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek'in fon soruşturmalarına ilişkin açıklamalarına da yer verilen raporda, gönüllü iadenin tek başına gerçek veya tüzel kişilerin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmadığının bildirildiği aktarıldı. İadelerin kaynağı, zamanı, miktarı ve gerçek hak sahiplerine ulaştırılma biçiminin inceleneceği, gerekli koşulların oluşması halinde ilave mal varlığı tedbirlerinin uygulanabileceği ifade edildi.

Küresel piyasalarda Fed'in 28 Ekim'de, ECB'nin 29 Ekim'de ve BOJ'un 30 Ekim'de faiz kararlarını açıklayacağı belirtildi. Aynı hafta Microsoft, Alphabet ve Amazon'un finansal sonuçlarını yayımlayacağı kaydedildi. MSCI gelişen piyasalar endeksinin yüzde 0,3 gerilediği, Kospi ve Hang Seng Teknoloji endekslerinin ise en az yüzde 1 değer kaybettiği bildirildi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin yüzde 4,974, 30 yıllık tahvil getirisinin yüzde 5,299 seviyesinde bulunduğu, Brent petrolün ise varil başına 115 dolar civarında seyrettiği aktarıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik yeni bir askeri operasyon ihtimalini gündeme getirdiği belirtilen raporda, Katarlı arabulucuların ABD ile koordinasyon halinde Tahran'da temaslarda bulunduğu ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) onay verilmesi durumunda saldırı planının hazır olduğu yönündeki iddialara yer verildi. Yemen'deki Husilerin Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı ile Doğu-Batı Petrol Boru Hattı'nı hedef aldıklarını duyurduğu da aktarıldı. Arap Koalisyonunun, Riyad yönüne fırlatılan balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladığı; Yemen'de Husilere ait 5 tünel, 6 fırlatma rampası ve bir füze deposunun hedef alındığını bildirdiği kaydedildi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin 22 Ekim'de yaklaşık 16 baz puan gerileyerek yüzde 4,96'ya düştüğü belirtilen raporda, tahvillerdeki hareketin teknoloji ve yapay zeka bağlantılı hisselerden tahvillere yönelen güvenli liman talebiyle ilişkilendirildiği ifade edildi. Avrupa'da kış saati uygulamasına geçilmesi nedeniyle Avrupa ve ABD kaynaklı veri ve karar açıklamalarının Türkiye saatine göre takip edilme zamanlarının da değiştiği bildirildi.

Altın piyasasına ilişkin değerlendirmede, ons altının geçen hafta 4 bin 140 dolardan gelen satışların ardından cuma günü 3 bin 975 dolara kadar gerilediği, yeni haftanın sabah saatlerinde ise 4 bin 10 dolar seviyesine toparlandığı belirtildi. Riyad'a yönelik saldırıların güvenli liman talebini desteklediği, ABD'de imalat verisinin beklentileri aşmasının ise yükselişi sınırladığı ifade edildi. Ons altında 4 bin 30,42 dolar ilk direnç; 3 bin 989,36 dolar ilk destek seviyesi olarak gösterildi.

Gram altının cuma günü 6 bin 357 lirayı gördükten sonra günü 6 bin 384 liradan tamamladığı, pazartesi sabahı ise 6 bin 416 lira civarında toparlanma gösterdiği aktarıldı. Güncel teknik görünümde gram altının 6 bin 424,60 liradan işlem gördüğü, 6 bin 472,23 liranın direnç ve 6 bin 341,27 liranın destek seviyesi olarak izlendiği bildirildi.

Döviz piyasasında dolar/TL'nin cuma gününü 49,69 seviyesinden tamamladığı ve yeni haftaya 49,76 seviyesinde başladığı kaydedildi. Kurda 49,84 seviyesinin direnç, 49,66 seviyesinin destek olarak takip edildiği belirtildi. Euro/TL'nin sabah saatlerinde 55,88 seviyesinde bulunduğu, 56,20 seviyesinin direnç ve 55,30 seviyesinin destek konumunda olduğu ifade edildi. Euro/dolar paritesinin 1,12, sterlin/dolar paritesinin ise 1,34 seviyelerinde işlem gördüğü aktarıldı. Raporda, dolar endeksinin 101,80 civarında bulunduğu ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemenin dolar üzerinde baskı oluşturduğu değerlendirmesine yer verildi.

Brent petrolün pazartesi sabahı yüzde 1,83 düşüşle 109,62 dolar seviyesinde işlem gördüğü bildirildi. Gün içinde 109,25 ile 110,96 dolar arasında hareket eden Brent petrolde 111,65 dolar direnç, 108,23 dolar ise destek seviyesi olarak gösterildi.

Şirket haberlerinde Aselsan'ın uluslararası bir müşteriyle radar, insansız hava aracı (İHA) karşı tedbir ve komuta kontrol sistemlerinin satışına ilişkin 442,5 milyon dolar tutarında ihracat sözleşmesi imzaladığı belirtildi. Sözleşmenin başlangıç tarihinin 23 Ekim 2026 olduğu aktarıldı.

Netaş'ın yüzde 100 bağlı ortaklığı Netaş Bilişim Teknolojilerinin, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir müşteriyle veri merkezi ve şube ağ anahtarı alımları kapsamında, Katma Değer Vergisi (KDV) hariç toplam 6 milyon 333 bin dolar tutarında iki ayrı sözleşme imzaladığı bildirildi.

Vakıf Finansal Kiralama'nın 10 milyar liraya kadar kira sertifikası ihracı kararı aldığı kaydedildi. İhracın, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onay tarihinden itibaren bir yıl içinde yurt içinde halka arz edilmeksizin tahsisli ve nitelikli yatırımcılara yapılmasının planlandığı belirtildi.

Smart Güneş Enerjisi'nin 1 milyar lira ihraç tavanına kadar, beş yıl vadeye kadar borçlanma aracı ihracına ilişkin başvurusunun SPK tarafından 16 Ekim 2026'da onaylandığı aktarıldı. Onayın 16 Ekim 2027'ye kadar geçerli olduğu bildirildi.

Horoz Lojistik'in Eskişehir Sivrihisar'daki güneş enerjisi santrali (GES) projesinin finansmanı kapsamında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile imzalanan 5 milyon avro tutarındaki, yedi yıl vadeli kredinin 2,5 milyon avroluk ikinci dilimini kullandığı kaydedildi. Böylece kullanılan toplam kredi tutarının 4 milyon avroya ulaştığı ifade edildi.

MLP Sağlık bünyesinde ise Lightyear Healthcare BV'nin sahip olduğu yüzde 14,04 oranındaki payların devredildiği, devir bedelinin açıklanmadığı belirtildi. Lightyear'a ait 26 milyon 821 bin 957 lira nominal bedelli A grubu payların F.O.M Grup, Hikmet Çavuş, Hakan Özcan, Samsunpark ve Adem Elbaşı'na devredildiği, F.O.M Grup'un payının yüzde 19,08'e ulaştığı ve Lightyear'ın MLP Sağlık ortaklığının sona erdiği aktarıldı.

BIST 100 kapsamındaki hisselerde günlük performans verilerine göre en çok yükselen hisse yüzde 3,46 ile Halkbank olurken, onu yüzde 2,64 ile Tekfen Holding ve yüzde 2,53 ile Ahlatcı Doğalgaz izledi. En çok düşen hisseler arasında yüzde 9,97 ile Ereğli Demir ve Çelik, yüzde 9,95 ile Gübre Fabrikaları ve yüzde 8,72 ile Zorlu Enerji yer aldı. İşlem hacminde 18 milyar 13 milyon 786 bin 509 lirayla Aselsan ilk sırada bulunurken, Akbank ve Türk Hava Yolları onu takip etti.

Para girişinde 310 milyon 536 bin 800 lirayla Yapı ve Kredi Bankası ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları, Koç Holding, Tüpraş ve Turkcell de para girişi görülen hisseler arasında sıralandı. En yüksek para çıkışı ise 577 milyon 87 bin 400 lirayla Ereğli Demir ve Çelik hissesinde gerçekleşti. Aselsan ve İş Bankası C hisseleri de para çıkışının öne çıktığı hisseler arasında yer aldı.

Günün ekonomik takviminde saat 10.00'da TÜİK sektörel güven endeksleri, saat 12.00'de Almanya Ifo İş Dünyası Güven Endeksi ve saat 17.30'da ABD Dallas Fed İmalat Endeksi açıklanacak.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.