Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-05-30 17:00:00

Denizlerdeki lodos kaynaklı kirlilik temizlendi

İBB, lodosun kıyılara yığdığı çöpleri temizlemek için iki gün boyunca yoğun bir çalışma yürüttü. Kirliliği saptanmasının hemen ardından harekete geçen ekipler, deniz yüzeyinden 36 metreküp, kıyılardan ise toplam 2052 poşet çöp topladı. Toplanan çöpler atık bertaraf tesislerine gönderildi.İşlemeye elverişli olanlar ise ekonomiye kazandırılmak üzere geri dönüşüm tesislerine gönderildi.
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kent genelinde etkisini gösteren lodosun kıyılara yığdığı atık ve birikintileri temizledi. İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İSTAÇ, kirliliğin saptanmasının hemen ardından harekete geçerek, tekne ve kıyı temizlik ekipleriyle çöpleri toplamaya başladı.

Cuma günü başlayan çalışmalarda, 6 tekne ile deniz yüzeyinden 15 metreküp çöp toplandı. Kıyılardan ise 21 ekiple başlatılan çalışmada ise toplanan çöp miktarı bin 680 poşet oldu. Atıkların birikmesinin sürmesi üzerine Cumartesi günü boyunca da çalışan ekipler, deniz yüzeyinden 4 tekne ile 21 metreküp, kıyılardan ise 8 ekiple 372 poşet çöpü temizlendi. Böylece son iki günde İstanbul’un denizleri 36 metreküp ve kıyıları da 2052 poşet çöpten arındırıldı.

TOPLANAN ÇÖPLER GERİ DÖNÜŞÜME

Toplanan çöpler, bertaraf edilmek üzere İBB’nin tesislerine gönderildi. Geri dönüşüme elverişli atıklar ayrıldı. Ayrılan atıklar da işlenmek üzere İBB’nin geri dönüşüm tesislerine yönlendirildi.

İBB, İstanbul’un doğal güzelliğini, canlıların biyolojik çeşitliliğini korumak amacıyla kıyı, plaj, deniz yüzeyi, dere ağzı, plaj ve su altı temizlik çalışmaları yapıyor. Denizlerden yılda ortalama 5 bin metreküp atık toplanıyor.

SU ALTINDA PROFESYONEL DALGIÇLAR ÇALIŞIYOR

İstanbul’un 515 kilometreye yaklaşan kıyı şeridini düzenli olarak temizliyor. Kent geneline yerleştirilen 73 kamera ile oluşan kirliliğe anında müdahale ediyor. İstanbul genelinde yaklaşık 4 milyon metrekare plaj alanı, mobil temizlik ekipleri ve özel amaçlı 9 plaj temizleme makinesi, yaklaşık 5 milyon metrekare deniz alanı ise özel inşa edilmiş 11 deniz yüzeyi temizlik teknesi ile temizleniyor. Su altındaki yaşamı korumak için de eko sistemi olumsuz etkileyen katı atıklar, profesyonel dalgıçlar tarafından toplanıyor.

HALİÇ’İ ÇAMURDAN KURTARACAK ÇALIŞMA DA BAŞLATILDI

Öte yandan İBB, Haliç’i çamur ve kötü kokudan tamamen kurtaracak çalışmayı da başlattı. Artık Haliç’te biriken çamur, bir tarama gemisiyle taranarak toplanacak. Çamur, Haliç’in kenarında yapılan “SusuzlaştırmaTesisi”ne pompalanacak. Burada sudan arındırılıp kuru hale getirilen atık, hafriyat bölgelerine taşınacak. Bu sayede nakliye maliyetleri düşecek, koku olmayacak, depolama sıkıntısı ortadan kalkacak, dip taraması ile Haliç’in suyu daha berrak ve dalgalı olacak. Haliç’ten 4 yılda 280 bin ton çamur çıkarılacak. Haliç Köprüsü’ne kadar uzanan çamur birikintisinin, neredeyse yüzde 70-75’i temizlenmiş olacak.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.