Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-10 13:19:00

İşsizlik oranı teşviklerin etkisiyle düşük kalıyor

Türkiye’de Nisan ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13 iken 0,2 puan azalarak %12,8 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,4 puan gerilediği görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan azalarak, bir önceki aya göre ise 0,7 puan artarak %13,8 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %26,6 olurken; tarım dışı işsizlik ise %16,1 seviyesinde gerçekleşti.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Nisan 2019 – Nisan 2020’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 5,7 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019’un benzer döneminde 32 milyon 612 bin kişi olan işgücü, Nisan 2020’de 29 milyon 620 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %53,2’den %47,5’a gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 4,8 puan azalarak %41 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 968 bin kişilik bir azalma söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 34 bin kişi, sanayi sektöründe 164 bin kişi, inşaat sektöründe 123 bin kişi, hizmet sektöründe 647 bin kişi azaldı.

 

 

Şu anda birçoğu ücretsiz izne çıkarılmış olan ve pratikte çalışmayan kişilerin işsiz tanımına girmiyor olması nedeniyle, resmi olarak işsiz sayılanların ve çalışmayanların arasındaki fark açıktır. Mart ayının sonundan itibaren hükümetin istihdamı korumak için devreye soktuğu kısa çalışma ödeneği desteği, işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin desteği gibi önlemler ile işsizlik, teşviklerin devrede olduğu süre boyunca çok dramatik bir yükseliş rakamsal olarak göstermeyecektir. Öte yandan, söz konusu istihdam desteklerinden yararlanan çalışan sayısının 4,5 milyonu aşkın olması itibariyle özellikle teşvikler sonrası döneme ilişkin olarak işgücü piyasası açısından istihdam kaybı riski söz konusudur. Sanayi göstergeleri, kredi talebi gibi öncü göstergeler pandeminin en kötü şok etkilerinin yaşandığı Nisan döneminden sonra iyileşmeye işaret etse de, ekonominin daralma pozisyonundan en azından yavaşlama pozisyonuna geçebilmesi için normalleşmenin sürdürülebilirliği önem arz etmektedir.

 

Haziran sonu itibariyle kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı gibi desteklerin 1 ay daha uzatıldığını görmekteyiz. Teşviklerin süresinin ihtiyaç duyulursa ilave bir şekilde uzatılması, işgücü piyasasındaki gerçek etkilerin görülmesini de daha sonraya bırakacaktır. Pandemi dönemi sonrasında bile şirketlerin yeni yatırım ve istihdam yaratma anlamında eskiye göre daha yavaş kalacak olması durumu söz konusu olacaktır. Bu özellikle işgücüne katılımı ve yeni iş pozisyonları açılmasını sınırlayabilir. Bu da 2020 yılı boyunca işsizlik oranının yüksek kalmaya devam etmesi anlamına gelecektir.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 borsakap.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.